Historik

Backa Teater föddes 1978, då "skolteaterensemblen" bildades.

Vi var en egen del av Göteborgs Stadsteater som så småningom skulle få namnet Backa Teater. Gruppen startades av regissören Eva Bergman och skådespelarna Maria Hedborg och Ulf Dohlsten. Det var fjorton glada pionjärer, mest skådespelare, men också musiker och tekniker.

Allas rätt till teater

Det var inte någon slump att vi valde att spela teater för skolelever. Det berodde på att vi tyckte, och fortfarande tycker, att alla ska ha rätt att få se teater oavsett var man bor och vilken bakgrund man har. Men både då som nu spelade vi också teater för ungdomar och vuxna.

När vi bildades var det ganska nytt att spela barnteater som handlade om barns vardag. Tidigare spelade man mest sagor för barn. Vi spelade nyskrivna pjäser som tex Sprit, Uppdraget och Åtta år idag, men också en hel del annat, tex Fröken Julie, Sparvel och Den kaukasiska kritcirkeln.

Redan tidigt valde vi att ha med mycket musik i våra pjäser. Ibland extra mycket, som i Blodsbröder, Svart dam i blues och Backadraget.

Så fick vi vårt namn

Eftersom vi inte hade något eget teaterhus flyttade vi runt på olika småscener i Göteborg. Vi spelade också pjäser ute på skolorna. En period var vi i Stenhammarsalen på Göteborgs Konserthus, en annan period i Backa Kulturhus.

Det var tiden på Backa Kulturhus som gav oss vårt namn. Backa Teater. Och det tog vi med oss när vi äntligen fick ett eget hus 1989 - en bultfabrik...