Förbjuden ingång

Mattias Nordkvist gestaltar författaren Victoria Benedictsson som kämpade mot föråldrade strukturer.

Hon vill skriva, verka, måla, leva, men strukturerna stoppar henne. Begränsad, instängd och rasande bestämmer hon sig. Det måste få ett slut.

Victoria Benedictsson var en av 1800-talets stora realistiska författare men fick ständigt kämpa mot föråldrade strukturer och ideal. Mattias Nordkvist, som vi bland annat sett i rollen som Gustaf Löwander i SVT-serien Vår tid är nu, skapar tillsammans med regissören Anna Pettersson en pjäs om henne utifrån hennes dagböcker. Mattias Nordkvist gestaltar Victoria Benedictsson på scen.

Förbjuden ingång är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater och Strindbergs Intima Teater, för vilken Anna Pettersson är konstnärlig ledare.

”Det slår en dunst av lögn och falskhet emot mig överallt; det är som om den vill kväva mig och på samma gång knyts mina muskler av vanmäktigt raseri. Vad är det alla dessa människor gapar om!” Ur Victoria Benedictssons dagböcker.

Texterna är kraftfulla och fyllda av en kamp. Hon stod inte ut med att leva under den tidens omständigheter, att inte få utöva sitt konstnärskap på det sätt hon ville.

Anna Pettersson


Foto Ines Sebalj

Urpremiär
Syntolkning
Fredag 22 februari
Scen
Studion
Pris
120-310 kr

Om Victoria Benedictsson

"Detta avskyvärda att icke få vara människa endast kvinna, kvinna, kvinna!"

Läs mer om Victoria Benedictsson

Av Mattias Nordkvist och Anna Pettersson Regi Anna Pettersson Skådespelare Mattias Nordkvist Scenografi och kostym Anna Pettersson Mask Katrin Lind Ljus Max Mitle Video Gunnar Moe Petersen Musik Gustave Lund

Teaterkortet

Vårt populära abonnemang ger fyra valfria pjäser och salongens bästa platser, när du än bokar.

Det här ingår i Teaterkortet