Allt gott i världen

Beckmörkt, roligt och sorgligt mänskligt om godhet, skuld, maktlöshet och längtan. Vad får oss att räcka ut en hand och vad får oss att låta bli? Hur motiverar vi det för oss själva? Spelar det någon roll för den som är i nöd varför vi hjälper? Eller hur vi känner? Och hur ska vi kunna hjälpa om det inte finns något hopp?

Paula Stenström Öhmans nyskrivna pjäs utspelar sig ett par år efter att hela Sverige skramlade för flyktingarna på Medelhavet. Nu är tonläget ett annat. Pernilla och Joar bor i en stor våning mitt i stan med fet balkong och ny kaffemaskin. Tanja och Danne har bytt stan mot villa i förorten (för barnens skull) med trädgård och hallonbuskar.

De lever drömmen om det perfekta livet när Pernilla och Joar plötsligt har en överraskning till dessertvinet: de ska ta emot en ensamkommande pojke. De kan och vill ge honom allt gott, ändå går det inte som de hade önskat. I vardagliga fragment får publiken följa de båda paren i olika skeden och genom olika perspektiv, från hembesök till nattningar, från öppna armar till bortvända ryggar.

Paula Stenström Öhman, prisbelönt dramatiker och regissör, utgår i sina pjäser ofta från dokumentärt material och involverar skådespelare och referenspersoner tidigt i processen. Inför Allt gott i världen har teamet bland annat träffat socialsekreterare, familjehemsföräldrar, ensamkommande och personal på HVB-hem. Paula Stenström Öhman är en av initiativtagarna till Vi Gör Vad Vi Kan, en insamlingsstiftelse som hjälper människor på flykt, både utomlands och i Sverige.

– Jag vill undersöka vad som händer med det här paret och deras vänner när de öppnar sig för världen och för en annan människa. Och jag längtar efter att få bränna av lite av vår inskränkta självgodhet i parken utanför den inglasade balkongen. Sen får vi se vad som finns kvar.

Paula Stenström Öhman


Foto Elisabeth Ohlson Wallin

Urpremiär
Syntolkning
Fredag 12 oktober
Scen
Studion
Längd
Ca 90 min utan paus
Pris
120-310 kr

Bilder från repetition

Följ med bakom kulisserna och titta på bilder från när vi repeterar inför premiären den 28 september.

Se alla bilder

Hynek Pallas om Allt gott i världen

"...ett outtalat moraliskt maktspel där insatserna är vem som var engagerad först, vem som har aktivism i blodet och vem som kommer med den tyngsta hjälpen till bordet."

Läs hela texten

Regissören berättar

Paula Stenström Öhman, som är prisbelönt som dramatiker, utgår i sina pjäser ofta från dokumentärt material och involverar skådespelare och referenspersoner tidigt i processen.

Läs hela intervjun med Paula

Medverkande

Lisa Lindgren

Skådespelare

Rasmus Lindgren

Skådespelare

Benjamin Moliner

Skådespelare

Victoria Olmarker

Skådespelare

Teaterkortet

Vårt populära abonnemang ger fyra valfria pjäser och salongens bästa platser, när du än bokar.

Det här ingår i Teaterkortet