Vår blogg

Välkommen till Göteborgs Stadsteaters blogg!

  Mitt i stormens öga!

  Mattias Nordkvists öga

  Cirka fyra veckor kvar till premiär. Eller 24 dagar. Eller 19 arbetsdagar och ett par timmar. Nu händer det saker. Nu faller ljuset över scenen och plötsligt blir jag bländad. Kostymen smiter åt runt låret och håret står åt alla håll. Skägg eller inte skägg? Långt eller kort hår? Måste jag ha dom här skorna? Finns det en storlek större? Den där lampan som lyser där. Nej inte den. Ja just det den där! Ska den vara så? Jag ser inte riktigt var trappan är om den är så stark. Den är tillfällig? Okej. Tack. Jag är klar! Har vi börjat? Skulle inte jag komma in från höger i den här scenen? Jaha! Vi ändrade det? När gjorde vi det? Se upp för ridån! Vridscen går! Vi tar en samling på stora scen inför genomdraget av akt två. Plats på scen! Stefan. Stefan! Kan jag stå här eller? Skymmer jag inte Miran då? Okej. Pass på! Vi tar från början. Johan! Grinden som ska sitta här är borta! Fixat? Tack. Ska du inte ha käppen i denna scenen? Jo visst ja! Tack! Det är så roligt att arbeta med dig. Säljer vi några biljetter? Kommer det komma något folk och se det här? Då var lunchpausen slut på stora scen och vi fortsätter med Babels torn och sen med fängelsehålan. Går jag på musiken eller är det musiken som går på mig? Tänd! TÄND! Jag ser ingenting här bakom! Nu glömde jag äpplet igen. Men allvarligt! Vem är det som har tagit min mössa? Pass på då! Vi tar om det. Hur svårt ska det vara att lära sig den här delen ur höga visan? Är det verkligen bra så här? Hahahaha! Det är ju underbart! Gör så igen! Behåll det. Vi gör oss klara för genomdrag på stora scen. Fokus nu. Fokus nu kamrater. Mot målet. Mot slutet och början.

  Inlägget är från 24 januari 2012 och är skrivet av Mattias Nordkvist .

  En liten välbehövlig paus!

  Då är julen över och det nya året påbörjat. Sitter på ett tåg mot barndoms byn för att tillbringa en vecka i skog och mark. Vi arbetade i mellandagarna och fick ledigt denna vecka istället av den gode herr Metz. Vi är inne på scenen sen ett par veckor tillbaka. Scenografin är på plats och det är skönt att få börja bekanta sig med det nya rummet. Vi gjorde ett drag av del 2 i fredags och det var nyttigt. Just nu har man ingen aning om var, när eller hur man ska in på scenen. Det är dock precis så det brukar vara vid denna tid i repetitionsarbetet. Man söker och famlar, hittar och missar. Nu hänger det en stor banderoll på teaterns fasad med affischbilden av Bibeln. Varje morgon när jag kommer upp för avenyn mot teatern så ser jag den. En lite påminnelse om att vi närmar oss. 5 veckor och några dagar till premiär. Känns lite overkligt men också bra. Man fokuserar mer och går djupare in i arbetet. Nu minskar våra stora existentiella samtal och scenerier och textarbete står i centrum. Men alla våra samtal och alla tankar som vi bollat mellan oss sedan mitten av oktober finns i våra ryggsäckar. Nu vilar vi upp oss och kommer tillbaka nästa vecka med nya krafter. God fortsättning!

  Inlägget är från 2 januari 2012 och är skrivet av Mattias Nordkvist .

  Snart. Väldigt snart får vi komma in på stora scenen och repetera.

  Det ska bli skönt. Efter några veckor på repsal så börjar rummet bli för litet. Tankarna och rörelserna behöver mer utrymme. Man längtar efter den där känsla av att: Det är HÄR vi ska berätta vår historia!

  I denna vecka ska vi dra igenom ett stort parti av första akten. Det längtar vi nog alla efter. När man repeterar en sån här stor pjäs så har man ingen insyn i sina medspelares processer. Var är dom i arbetet? Vad har hänt med scen 34 som jag inte är med i? Kommer vi behålla partyhattarna i scen 10? osv. Det är roligt att man får så många frågor av människor man möter på stan och av vänner. Så här brukar 9 av 10 samtal börja:

  Vän: Vad gör du just nu då?
  Jag: Repeterar bibeln.
  Vän: Alltså BIBELN?
  Jag: Ja. Eller PJÄSEN Bibeln. Inte boken.
  Vän: Vad häftigt! Vem spelar du?
  Jag: Adam
  Vän: Och mer?
  Jag: Ingen. Jag... alltså... Du får komma och kolla.
  Vän: Ska du vara naken?
  Jag: Vi får se. Man vet aldrig.
  Vän: Vem spelar Jesus?
  Jag: Jesus är knappt med... Eller jo...

  Och så brukar jag byta samtalsämne. För vi ska inte spela bibeln. Vi ska spela Niklas Rådströms pjäs Bibeln. Vi ska inte tolka den heliga skriften bibeln. Vi ska tolka Niklas Rådströms pjäs Bibeln. Så därför blir det ibland svårt att förklara för folk som frågar om pjäsen. Men en sak är säker: Kommer du och tittar så får du alla svar och mer därtill! Ta hand om er.

  Inlägget är från 6 december 2011 och är skrivet av Mattias Nordkvist .

  Veckorna bara rusar i väg!

  Men det känns som om vi ligger bra till i tid. Men herregud. Vi har ju premiär nästa år! Bokstavligt talat. I dag har jag och Nina fått terrorisera Emilie i scen 2. Vi fick dessutom en helt underbar repetitionskostym! Men som vanligt kan ingen tung fakta lämna repetitionssalen... Samtalen fortsätter men man märker att fokus flyttas mer och mer mot dom själva sceniska situationerna. Bibeln 3 (som våra tre musikanter kallas för) fortsätter att skapa ljuv musik och Calle* och Miran** är glada som vi alla!

  *Carl-Magnus Dellow
  **Miran Kamala

  Inlägget är från 18 november 2011 och är skrivet av Mattias Nordkvist .

  Härma valar

  Dagen började som vanligt med uppvärmning och rörelse. Man borde alltid starta dagen så. Oavsett produktion. Vi firade även en födelsedag med överraskningstårta och sång. Stefan Metz beskrev också hur han vill arbeta i repetitionsarbetet. Stimulerande och lovande. Vi har även ägnat dagen åt sång, rytm och, ja det är sant, valsång. Det går nästan inte att förklara så här kommer en video och lite bilder istället! (Som om det skulle göra er klokare...) Johan och Lamine ger sig på det nästan omöjliga uppdraget att härma valar efter en valsångs notation. Jag är imponerad. I morgon första kostymprov. Spännande!

  Mattias N

  Inlägget är från 26 oktober 2011 och är skrivet av Mattias Nordkvist .