Vår blogg

Välkommen till Göteborgs Stadsteaters blogg!

  Kicki, Birger och Harry!

  Här är ytterligare tre rollkaraktärer i "En fröjdefull jul" av Alan Ayckbourn, premiär 11 december!

  KICKI

  "Min man har offrat hela sin karriär för att försöka bota mig. En man som ger upp allting för kvinnan han älskar. Är inte det en underbar story?""


  Niklas syster, gift med Birger. Lagar enligt traditionen alltid middagen kvällen innan julafton, med varierat resultat. Dricker som en svamp. Älskar leksaker som låter mycket och rör på sig. I rollen ses Anna Bjelkerud.

  BIRGER

  "Jag tänker fortsätta spela mina dockteaterföreställningar som jag vet att barnen vill ha dem. Jag vägrar att prostituera mig. Jag tänker inte lägga in meningslöst våld eller sex. Jag gör det inte."

  Niklas svåger, gift med Kicki. Läkare vars stora passion i livet är dockteater. På juldagen varje år framför han sina oändliga epos. I år är det till allas stora förskräckelse dags för det nyskrivna stycket "Tre små grisar". I rollen ses Fredrik Evers.

  HARRY

  "För helvete. Barn ska lära sig se livet som det är. Blod och tarmar, då blir det folk av dem."

  Niklas och Kickis farbror. Pensionerad väktare med en förkärlek för våldsamma actionfilmer, revolvrar och kastknivar. Vägrar att ge barnen mesiga julklappar som dockor och sjuksköterskeuniformer. I rollen ses Thomas Nystedt.

  Kostymskisser av kostymtecknare Alex Tarragüel Rubio. (Frisyrer, make-up och kläder kan komma att ändras under arbetets gång.)


  Inlägget är från 23 november 2015 .

  Vem är vem i En fröjdefull jul?

  Vem är släkt med vem, vilka är de, hur kan de beskrivas? Det är nio rollkaraktärer i Ayckbourns komedi En fröjdefull jul som kan vara bra att hålla reda på. Vi börjar med att presentera Linda, Niklas och Rakel!

  LINDA

  "Nuförtiden får jag inga överraskningar. Jag vet vilka julklappar jag får. Jag har själv köpt dem. Jag har släpat hem dem och slagit in dem. Jag har till och med betalt dem med vårt gemensamma kort." Replik ur pjäsen En fröjdefull jul.


  Gift med Niklas. Har tröttnat på att leva i ett äktenskap som börjat gå på tomgång. Är huvudansvarig för familjens julfirande, med all den stress och frustration som det innebär. I rollen ses Carina M Johansson.

  NIKLAS

  "Alla deras löften ska tas med en rejäl nypa salt inklusive den digitala stereoförstärkaren, som lovar betydligt mer än den håller, för jag har själv testat varenda trådlös högtalare från dem som vi överhuvudtaget har haft inne. Luftpastejer och Hong kong-smäck!" Replik ur pjäsen En fröjdefull jul.


  Gift med Linda, som han har två barn med. Har gjort sig en förmögenhet på hemelektronik. Spenderar hellre tid i sin verkstad ute i trädgården än med sin familj. Hoppar mer än gärna över hushållsbestyr. I rollen ses Eric Ericson.

  RAKEL

  "Varför ska det sexuella jämt komma och förstöra allting?" Replik ur pjäsen En fröjdefull jul.

  Lindas lillasyster. Litteraturintresserad neurotiker med ett minst sagt komplicerat förhållande till det motsatta könet. Platoniskt förälskad i författaren Kim. I rollen ses Sylvia Rauan.

  Kostymskisser av kostymtecknare Alex Tarragüel Rubio. OBS! Frisyrer, make-up och kläder kan komma att ändras under arbetets gång.

  Karaktärsbeskrivning av Gertrud Larsson, föreställningens dramaturg. Premiär 11 december på Stora Scen. Fler karaktärer presenteras snart!


  Inlägget är från 18 november 2015 .

  Repetition pågår!

  Vi tittade in på repetitionen av "En fröjdefull jul" nyss: två olika scener ur första akten manglades, repliker och scenerier slipades med delar ur ensemblen. De rätta teaterkostymerna, smink, frisyrer/peruker är inte på plats ännu såklart. Premiär 11 december!

  I fåtöljen "Harry", i rollen Thomas Nystedt, vid pianot Matti Ollikainen, till vänster om granen ses "Bettie", Tove Wiréen och till höger Carina M Johansson som spelar "Linda", värdinna för julfirandet.

  Glad regissör Stefan Metz.

  "Male bonding" mellan "Niklas" som är gift med "Linda", i rollen ser vi Eric Ericson och polaren "Eddie", dvs Benjamin Moliner, gift med "Bettie".


  "Rakel", Sylvia Rauan, tillbaka från tågstationen besviken på att inte en viss person dykt upp.

  "Harry", Thomas Nystedt, ser actionfilm på teve och undrar varför ryska baletten dyker upp.

  "Linda" fixar det mesta, även stjärnans plats på grantoppen.

  Här kommer läkaren "Birger", Fredrik Evers, och frågar efter förbandslåda, då hans fru skadat sig en smula på kastrullerna i köket...

  Inlägget är från 13 november 2015 .

  Hot stuff kommande veckan!

  Repetitionerna på After Work startar!

  "Rid i natt- pjäsen som motståndshandling" ny serie läsningar startar lör 4 okt! Lördagar kl 15 i Gamla repsalen, samling i biljettkassan.

  David Rangborg i "Teatermannen förändrar världen", 8 och 15 okt på Nya Studion.

  Klubb Kontra - internationell Spoken Word har premiär här på Nya Studion tis 7 okt.

  Inlägget är från 3 oktober 2014 .

  Inspirerande start!

  Idag var det kollationering för "I Annas garderob". Alla som arbetar med uppsättningen samlades för en inspirerande presentation. Urpremiär den 17 oktober.

  Regissör Suzanne Osten är tillbaka i Göteborg och har en stor härlig ensemble till sitt förfogande.

  Dramatikern och psykoanalytikern Ann-Sofie Bárány, som skrivit I Annas garderob, berättade om titelpersonen Anna Freud – om uppväxten, livet, tiden och om psykoanalysens utveckling.

  Anna Freud hade ett speciellt förhållande till sin berömde far.

  Ensemblen, med Ann Petrén i titelrollen, agerar enligt Suzanne Ostens instruktioner.

  Ensemblen "in action".

  I Annas garderob har två parallella skeenden: ett om Anna Freuds liv i början av 1900-talet, ett annat som utspelar sig på 1970-talet.

  Inlägget är från 6 augusti 2014 .

  Trailer Sylvi!

  Missa inte Minna Canths vackra och gripande drama om kärlek, passion och frihetslängtan. Premiär fredag 11 april!

  Inlägget är från 8 april 2014 .

  Vackra foton från "Sylvi"!

  Nu har vi dessa enormt fina pressbilder att presentera från en repetition av "Sylvi", foto Ola Kjelbye.

  Nina Zanjani och Eric Ericson.

  Nina Zanjani och David Rangborg.

  Nina Zanjani.

  Nina Zanjani och Monica Wilderoth.

  Nina Zanjani.

  Johan Lalér, Monica Wilderoth, Nina Zanjani, Nina Haber, Emilie Strandberg och Fredrik Evers.

  Av Minna Canth, bearbetning Jenny Andreasson och Sisela Lindblom, regi Jenny Andreasson, scenografi och kostym Marika Feinsilber, mask Anna Simonson- se mer på hemsidan om föreställningen: Sylvi.

  Missa inte detta omskakande och gripande drama om kärlek och frihet! Ges i april och maj på vår Stora scen, premiär fredag 11 april. Köp biljett direkt.

  Inlägget är från 4 april 2014 .

  Sylvi-repetition!

  En dag förra veckan besökte vi repetitionen av Sylvi: då fokus var på rörelse, dans och koreografiska inslag. Här ser ni en liten skön bildkavalkad!

  Nina Zanjani gör som bekant titelrollen Sylvi.

  Från vänster regiass Alexsander Brandt, regissör Jenny Andreasson, ljudkonstnärerna Safoura Safavi och Siri Jennefelt från StDH.

  Korsetter ska på! Här Emilie Strandberg.

  Nina Zanjani, John Lalér, Eric Ericson, David Rangborg.

  I förgrunden Pia Karlsson, Nina Zanjani och Eric Ericson, i bakgrunden Monica Wilderoth och John Lalér.

  Regissör Jenny Andreasson och koreograf Dorte Olesen.

  Carina Boberg har ett stadigt grepp!

  forts följer!

  Inlägget är från 3 mars 2014 .

  Kikkiland!

  Kikki Danielsson i pjäsen omfamnas av "Tina", i rollen ses Lisa Lindgren.

  Familjen Gustafsson med anhang: från vänster Trixie (Elin Skarin), Develin (Göran Ragnerstam), PO (Hampus Hallberg), Tina (Lisa Lindgren), Sandré (Henrik Knutsson).

  Inlägget är från 10 februari 2014 .

  Stående ovationer, lyrisk publik och fin kritik!

  Efter en bejublad premiär fredag 13 december med stående ovationer och lyrisk publik, får Pygmalion fina recensioner: "publiksuccé" spår G-P och GT ser "en jazzig Pygmalion som hade gjort George Bernard Shaw nöjd".

  Skådespelarna hyllas:

  G-P omnämner Joel Zerpe, praktikant från musikalprogrammet han är: "strålande i både stepp och sång. Ha koll på den unge mannen!", även erfarne Sven-Åke Gustavsson får beröm "Och en lysande liten gubbe med karriärmöjligheter ger oss Sven-Åke Gustavsson. Han har genom åren samlat ihop ett helt galleri av sluga skojare".

  Borås Tidning skriver fint om flera, bland andra: " ...Nina Zanjani, som bara går från klarhet till klarhet på stadsteaterns scen, och Carina Boberg gör en alldeles enastående insats ...Marie Delleskog är magnifik i rollen som överklassmadam."

  "en Tomas von Brömssen i högform" skriver Borås Tidning och Bohusläningen instämmer att han är "ett perfekt val som Higgins och beundrar hans förmåga "att tända en publikkontakt". GT beundrar Nina Zanjani och skriver att hon "visar sin storhet med imponerande spel och avspänd sång" och P1 tycker att föreställningen är "mycket underhållande" och skriver varmt om flera i ensemblen: "Carina Boberg som har underbar tajming" och "Nina Zanjani... överraskar nu som en mycket fin sångerska" samt "Eric Ericson får visa att han inte bara klarar sig bra i frågesporten På Spåret utan även som show- och dansman i rollen som Pickering - det glittrar om hans sång och rytmik."

  Nu ser vi framemot en härlig spelperiod för er vår publik!

  Spelas närmast nu i december: 17, 18, 19, 20, 27, 28 och 31/12, varför inte ladda inför Nyårsfesten med Pygmalion!

  Inlägget är från 17 december 2013 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.