Vår blogg

Välkommen till Göteborgs Stadsteaters blogg!

  Hyllningsrop och stående ovationer för Tartuffe!

  Fredagens premiär av Molières komedi "Tartuffe" var mycket lyckad! Mycket skratt i salongen och efter avslutningsscenen mötte publiken upp med stående ovationer och hurrarop. Här ses några axplock ur dagspressens recensioner:

  "Johan Ulveson gör rollen, suveränt..." GP, "Orgon... blir i Johan Ulvesons gestaltning en långt intressantare figur än bara en korkad men i grunden godmodig patriark." DN

  "Här firar Carina M Johansson, i rollen som kammarpigan Dorine, stora triumfer." GP, "Carina M Johansson gör en utomordentlig piga, vars verbala duster med husbonden är en ren njutning." DN

  "Ericsons brutala självbestraffning fungerar hundraprocentigt" SvD

  "lysande teaterkonst" Borås Tidning, "Tobias Theorell har signerat en effektiv och underhållande iscensättning" DN

  "Johan Ulveson är helt fantastisk i rollen som Orgon och han sekunderas utomordentligt väl av Eric Ericson som Tartuffe. Mest skratt drar dock Carina M Johansson ner, i den tacksamma rollen som familjens klarsynta kammarjungfru." Borås Tidning

  "Tajmingen är bitvis perfekt" GT

  "Hayman spelar som alltid med komediennens precision och tar vara på detaljerna." GP

  "Tova Magnusson gör en intressant, mångbottnad tolkning i rollen som den unga hustrun" DN, "Hennes starka och levande hustruporträtt har en tydlig satirisk udd, något som särskilt märks i hennes subtila kroppsspråk." Kulturbloggen

  "Och Adam Lundgren som i "Blå ögon" ses som mordisk psykopat går knappt att känna igen som charmigt osäker ung man!" SvD, "...det yngre gardet med Nina Haber i spetsen, gör samtliga utmärkta insatser." Kulturbloggen

  Inlägget är från 15 december 2014 .

  VD:n bloggar

  En underbar premiär på Backa Teater i lördags - Ungdomen är deras sjukdom, baserad på en text av Ferdinand Bruckner och i regi av Anja Susa. Efter premiären hann jag med sista akten av sista föreställningen av I Annas garderob, av duon Bárány och Osten. Publiken på Götaplatsen stod upp och jublade när det var över. På fredag ny premiär av Tartuffe i regi av Tobias Theorell - en härlig teaterhöst för oss.Jag har hunnit möta några av våra internationella samarbetspartners, som Svenska Teatern i Helsingfors, med vilka vi har det gemensamma projektet Fosterlandet, premiär 20februari, text av Lucas Svensson och regi Anna Takanen. Vårt europeiska projekt Prospero har lett till flera möten med våra partners på Schaubühne i Berlin ochThéatre National de Bretagne i Rennes. Den tidigare konstnärlige ledaren Jasenko Selimovic sade en gång: Göteborg är som sämst när det vänder sig in mot sig själv. Därför vänder vi oss utåt, för impulserna, för syresättningen och för att det är så roligt.

  Vänliga hälsningar
  Björn Sandmark

  Inlägget är från 9 december 2014 .

  Tartuffe tuffar mot premiär med stormsteg!

  Nu närmar vi oss premiären fredagen den 12 december! Vår egen lilla rimstuga på scen! Lite inspiration till julklappsetiketterna: onödigt -överflödigt, hövlighet- förtret, elände-ände, simmar-glimmar, exempel-tempel, mod-blod, flera- kokettera, bror-tror, moral-skandal, kränker-tänker, chikanera-respektera, stukad-förödmjukad, annorlunda-begrunda, sant-simulant, betjäntodåga-förmåga, visiter-eremiter, fester-gäster....


  Inlägget är från 8 december 2014 .

  Härliga recensioner för After Work

  Fantastiska After Work hade premiär på Nya Studion förra fredagen. Från olika håll har det nu trillat in recensioner där pjäsen hyllas! Aftonbladet lovordar genomgående pjäsen. "Utspelen är noga avvägda, tempot precist och dialogen, som sig bör, rapp"Även Borås Tidnings Sabina Ögren hyllar After Work. När vi slog upp tidningen i tisdags möttes vi av rubriken "After Work- en förtrollande föreställning" och i texten kunde läsas att det "är en vacker och drömsk föreställning som ramas in och besjälas av den enkelt effektiva ljussättningen och det musikaliska temat." I radions Kulturnytt hördes Mia Gerdin bland annat hylla skådespelarinsatserna: "Mia Höglund-Melins tuffa och rationella Eva sätter sina repliker med precis skärpa och Josefin Neldéns ömhjärtade Cissi halkar runt bland känslorna på ett övertygande sätt" Vilket likaså GP gjorde "...replikspel rakt ut i salongen. Sådant som Mia Höglund-Melin behärskar med osvikligt precision i pausering och interpunktion. Jag ser också Josefin Neldén arbeta finstilt och sordinerat".

  Kulturbloggen skriver "Mimiken hos skådespelarna är utstuderat elegant och lagom överdriven, vilket frambringar ofrånkomliga skratt. Samspelet sitter som det ska i detta spänningsladdat drama som skaver".

  Härligt! Inte nog med det så är publiktrycket är stort! Så se till och knip en biljett nu innan de tar slut!

  Inlägget är från 4 december 2014 .

  Fosterlandet är igång!

  Förra veckan startade repetitionerna av Fosterlandet. Föreställningen är ett unikt samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors. Skådespelare från båda teaterhusen medverkar och föreställningen spelas både i Göteborg och i Helsingfors. Därför startade projektet upp med en kollationering i den finska huvudstaden.

  Kollationering Helsingfors

  Salongen på den anrika Svenska Teatern mitt i Helsingfors.

  Kollationering Helsingfors

  Scenograf och kostymör Annika Bromberg Nieminen presenterar sitt arbete.

  Kollationering Helsingfors

  Kollationering Helsingfors

  Dramatikern Lucas Svensson som har skrivit Fosterlandet, samtalar glatt med Iwar Wiklander.

  Kollationering Helsingfors

  Fosterlandet blir Anna Takanens avskedsföreställning på Göteborgs Stadsteater innan hon definitivt flyttar till Stockholm och blir teaterchef på Kulturhuset/Stadsteatern.

  Kollationering Helsingfors

  Tanja Lorentzon tar paus från Dramaten för att spela Lussa i Fosterlandet, dotter till ett krigsbarn som vägrar prata om sitt ursprung. Lussa förstår inte varför, hon vill ju bara veta var hon kommer ifrån.

  Kollationering Helsingfors

  Ett besök på Spårvagnsmuseet gav inblick i hur det var att leva i Helsingfors under krigsåren.

  Kollationering Helsingfors

  Kollationering Helsingfors

  Kollationering Helsingfors

  Vi fick skriva brev till våra kära och återanvända kuverten genom att vända på dem.

  Kollationering Helsingfors

  Som parfym användes rosenvatten.

  Ungefär 80 000 finska krigsbarn kom till Sverige under andra världskriget. 15 000 blev kvar. Fosterlandet är berättelsen om en av dem. Föreställningen har urpremiär den 20 februari på Stora Scen.

  Inlägget är från 24 november 2014 .

  Besök på kostymavdelningen

  Idag besökte vi kostymavdelningen för att se hur det går med arbetet inför After Work. Här ser vi Susan Salomonson justera skärpet på "Marianne" som spelas av Carina Boberg.

  Här ser vi kostymskisser gjorda av Alex Tarragüell Rubio.Susan visar hur Irina ska se ut. Irena är sist in på kontoret och spelas i pjäsen av Anna Granquist.Och så har vi Cissis kostym. Cissi spelas av Josefin Neldén.Sist men inte minst har vi Michelles kostym. Chefen! Hon spelas av Lisa Lindgren.

  Inlägget är från 13 november 2014 .

  Publiken jublar över I Annas garderob

  I Annas garderob

  I Annas garderob verkar bli en sån där föreställning som finns kvar hos publiken i flera år. Som återkommer i minnet om och om igen. I alla fall om vi får tro vår publik.

  Recensenterna hyllade föreställningen efter premiären för några veckor sedan. Ord som "ett mästerligt stycke svensk teater", "uppkäftigt rolig" och "ostenskt dundersmällkalas" skrevs i tidningarna.

  Men inte nog med det! Vi har som sagt fått flera reaktioner, hyllningar och värmande tack från vår publik också:

  "...nåt av det bästa jag sett på Stadsteaterns scen! Nerv, tempo, överraskningar, humor, rörelse, fantastisk sång! och musik, ja ALLT var j-ligt grymt! Sicken kväll ni bjöd på - jag är rent lycklig!"

  "TUSEN TACK! Så helt jävla befriande"

  "Snygg dekor, alltid någon rörelse på scen, ingen stillhet och tjejen i balettkjol sjunger som en gudinna."

  "...Har sett det to ganger. Tror jeg kunne se stykket om og om igjen...så bra var det!"

  "...jag är helt mållös, vet inte om jag ska skratta eller gråta! Helt fantastiskt var det i alla fall!"

  I Annas garderob

  Inlägget är från 11 november 2014 .

  After Work repeterar på Nya Studion

  Fredagen 28 november är det premiär på After Work. Vi har tittat in på Nya Studion och tjuvkikat lite på repetitionerna.

  Lisa Lindgren (Michelle) t.v. arbetar på en scen i pjäsen tillsammans regissören Nora Nilsson.

  After Work-gänget har precis kommit till Nya Studion inför dagens repetitioner, Anna Granquist, som spelar Irena, i förgrunden.

  Eva (Mia Höglund-Melin), Marianne (Carina Boberg) och Cissi (Josefin Neldén) är på veckans afterwork.

  Koreograf Peter Svenzon arbetar med ensemblen under dagens repetition.

  Michelle och Marianne verkar ha något otalt med varandra.

  Varför ser hon så orolig ut, Irena?

  Eva ser inte ut att trivas på veckans afterwork med arbetskamraterna.

  Inlägget är från 7 november 2014 .

  Restaurangens nya meny

  Menyprovning

  Restaurangen har en helt ny superläcker meny. Låt saliven rinna till, för här har ni den!

  Boka till exempel ett Teaterpaket i samband med ditt teaterbesök så får du också inmundiga dessa godsaker!

  Menyprovning

  Exempelvis kräftsoppa med parmesanbakad fänkål.

  Menyprovning

  ...eller en tallrik med fem ekologiska delikatesser.

  Menyprovning

  Menyprovning

  Menyprovning

  Sanna Havås är köksmästare och håller ställningarna i köket.

  Menyprovning

  Torskrygg med rödvinsreduktion, knaperstekt svartrökt fläsk, champinjoner och jordärtskockspuré.

  Menyprovning

  Fylld kycklingbröstfilé med sötpotatispuré och apelsindoftande skysås.

  Menyprovning

  Dessert: HUSETS TIRAMISU!

  Menyprovning

  På provsmakningen blev det rusning till tiramisun... Den vill ingen missa.

  Restaurangen är både KRAV- och Svanenmärkt så all mat intages med mycket gott samvete och glad mage!

  Inlägget är från 5 november 2014 .

  After work har äntrat scenen!

  Då har gänget i After work klivit upp på scenen för att repa! Här ser vi Nora Nilsson ge regi åt Mia Höglund-Melin, Anna Granqvist, Josefin Neldén och Carina Boberg. De sitter på kvarterskrogen och snackar om snacks, fisk i folie och den osäkra arbetssituationen. Det är inte lätt att arbeta på kontor. Och fisk i folie kan lätt bli för torr... Den 28 november äger den rafflande premiären på Nya Studion rum. Säkra en plats! (inte på ditt kontor utan en biljett).

  Inlägget är från 29 oktober 2014 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44.