Vår blogg

Välkommen till Göteborgs Stadsteaters blogg!

  "Det här är teater som helt egen konstart."

  Alice i Underlandet i Anna Petterssons regi fick ett mycket varmt mottagande under lördagens premiär, lite recensionsklipp ser du här:

  "när Anna Pettersson ordnat fallhöjden så blir det åka av" Expressen

  "Konsten att falla ska inte underskattas. Att våga associera, fnissa, bli yr, känna igen och bli berörd. Lyckas man lära sig släppa taget hittar man nyckeln till den sanna absurdismen och till nonsenspoesin som väg till insikter och jubel." Så inleds den fina recensionen i SvD av Alice i underlandet.

  Fler röster ur kritikerskörden:

  "Gizem Erdogan känns självklar i huvudrollen. Rakryggad, nyfiken och orädd möter hon underjordens alla märkligheter." SR P1 Kulturnytt
  "Det här är teater som helt egen konstart." SvD
  "en orgie av färg och fantasi." SR P1 Kulturnytt
  "...får publiken att tappa andan" BT
  "fyndigt och färgstarkt" GP


  Föreställningen spelas till 27 maj på Göteborgs Stadsteater (Rek ålder fr 13 år).

  Pressbilder tagna av Ola Kjelbye

  Se trailer:

  Trailerproduktion Max Marklund, Anna Pettersson

  Inlägget är från 30 mars 2016 .

  Fadren hyllas!

  Fadren i Andreas Boonstras uppdaterade och omkullbrottade version har hyllats och åter hyllats i medierna sedan premiären i förra veckan.


  SvDs Lars Ring ser en Fadren med "en ovanligt väl genomarbetad uppkäftighet" Han skriver vidare om en magnifik Johan Karlberg, en finfint avspänd" Eric Ericson, en rolig Kim Theodoridou Bergquist och om en ensemble som får ha total publikkontakt.


  Kulturnytts Mia Gerdin säger att Fadren är "en fantasifull, avslöjande, lärorik och väldigt rolig föreställning. Kan det bli så mycket bättre?". Även hon hyllar ensemblen och lyfter förrutom Johan Karlberg och Kim Theodoridou Bergquists suveräna prestationer även Eric Ericson som gör "en lysande prestation som doktorn".

  Göteborgs-Posten skriver om en djärv och "drabbande Fadren som sätter fokus på makten över barnet". Hon hyllar ensemblen i sin helhet och skriver bland annat om Johan Karlberg som "imponerar....stort".Borås Tidning skriver om "en föreställning som sprudlar av teaterintelligens" som är"lekfullt infallsrik och ironisk".

  Kulturbloggen skriver att "det är ett nöje att åka med på den uppfriskande originella resan Fadren 2.0" och att "Johan Karlberg i huvudrollen gör en av sina absolut starkaste rollprestationer i karriären".

  Även DN hyllas skådespelarinsatserna och skriver bland annat att "Eric Ericsons betydande sceniska intelligens får fritt utlopp i giftermålet med Boonstras punkiga maktkritik". och att "Kim Theodoridou Bergquist gör en fenomenal insats som kasperteaterfantom".

  Fadren spelas närmast onsdagen 16 mars och torsdagen 17 mars! Här kan du köpa biljett.

  Inlägget är från 15 mars 2016 .

  Trailerinspelning

  Häng med när Max Marklund filmar trailer för Alice i Underlandet!

  Gizem Erdogan, Max Marklund

  Alice spelas av Gizem Erdogan. Max Marklund står även för videoprojektioner i föreställningen.

  Ensemblen samlas inför inspelningen.

  Samling inför inspelningen.

  Skådespelare med stor mask i form av ett mushuvud, filmare Max Marklund.

  Under mushuvudet döljer sig Marie Delleskog.

  Sven-Åke Gustavsson, Max Marklund

  Sven-Åke Gustavsson håller stadigt i dockskåpet.

  Elin Hagman, Sven-Åke Gustavsson, Ulf Drakenberg, Adam Lundgren

  Till vänster ljudtekniker Elin Hagman, bakom henne skymtar Sven- Åke Gustavsson, Ulf Drakenberg och Adam Lundgren.

  Carina Boberg som Kålmasken. Therese Larsson på ljud är en av produktionens ljuddesigners.

  Vi ser fram emot premiären den 2 april på Göteborgs Stadsteaters Stora Scen! Trailern kan du se om en dryg vecka.

  Av Lewis Carroll
  Översättning Åke Runnquist
  Bearbetning och regi Anna Pettersson
  Skådespelare Carina Boberg, Marie Delleskog, Ulf Drakenberg, Gizem Erdogan, Sven-Åke Gustavsson, Carina M Johansson, Adam Lundgren, Jan Unestam
  Scenografi Lisa Hjertén, Anna Pettersson
  Kostym Lisa Hjertén
  Mask Marina Ritvall
  Musik Gustave Lund
  Videoproduktioner Max Marklund
  Ljud Karin Bloch-Jörgensen, Therese Larsson
  Ljus Max Mitle
  Koreografi Hans Marklund
  Dramaturg Sisela Lindblom
  Regiassistent Isabelle Oldenqvist

  Inlägget är från 10 mars 2016 .

  Ny meny!

  Så var det dags för vårens meny i Foajébaren! En färgstark meny med mycket smarrigheter.

  Till förrätt kan du äta en Crème Ninon serverad med ört- och ostfylld smördegssnurra.
  Eller så kan du välja att ta den här härliga asiatiska varianten. Det är Teaterns Dim Sum: Vårrulle med anka och tamarind, wonton med ostronskivling, Karl Johan och teriyaki, rispapperrulle med räkor, sparris, vårlök och wasabifärskost. Jösses så gott! Kan säkert funka som huvudrätt för den lilla hungern också! Till huvudrätt bjuds örtbakad kalventrecôte. Den serveras med gratäng på jordärtskocka och potatis och marsalasås.

  Som fiskalternativ bjuds denna läckerbit: En laxrygg med örtslungad färskpotatis. Toppad med en frisk räksallad samt limekräm. Rekommenderas! Ni har väl inte missat att man kan köpa en av huvudrätterna som Matpaket om du ska gå på en föreställning hos oss? Då kostar maten endast 165 kr och dessutom ingår ett gratis program till föreställningen du ska se!
  Känner du för vegetariskt så tycker vi du ska prova den här rätten - Mangoldpaket fylld med puylinser och fetaost. Serveras med concassé på bakade körsbärstomater, rödlök, örter och balsamicoreduktion samt potatis och blomkålskaka. Och sist men inte minst Foajébarens desserttrio: Blondie med hallon, crème brûlée med lakritssmak, fläder och limesorbet. Vårigt, fräscht och vansinnigt gott!

  Inlägget är från 9 mars 2016 .

  Pressbilder!

  Nu kryper sig premiärdatumet för Fadren närmare och närmare. Med det innebär att ensemblen börjar få smaka på att spela för publik under såkallade provföreställningar. En annan sak som händer är att Ola Kjelbye kommer och fotar pressbilder och bilder för programmet.

  Johan Karlberg, Kim Theodoridou Bergquist, Camilla Larsson, Eric Ericson och Pamela Cortés Bruna.

  Johan Karlberg som Ryttmästarn och Kim Theodoridou Bergquist som Bertha, Fadrens dotter.

  Johan Karlberg, Eric Ericson och Camilla Larsson.

  Johan Karlberg och Amman, som spelas av Pamela Cortés Bruna. Mask gjord av vår konstnärliga ledare Pontus Stenshäll.

  Och Kim Theodoridou Bergquist och Nöjd. Dockmakare: Pontus Stenshäll.

  Vill ni få en inblick i arbetet bakom Fadren så följ oss på Instagram (@goteborgsstadsteater) där Kim just nu gästinstagrammar. Högt och lågt och väldigt roligt.

  Premiär för Fadren på Nya Studion i nästa vecka alltså! Läs mer om Fadren och köp biljett!

  Inlägget är från 3 mars 2016 .

  Fadrens rekvisita

  Idag träffade vi rekvisitören Marie Nyberg och fick en liten inblick i hennes arbete kring Fadren.

  Som rekvisitör jobbar man med att i samråd med scenograf, regissör och skådespelare bestämma vilken rekvisita som ska användas i en föreställning. I vissa fall, beroende på hur mycket och vilken sorts rekvisita, är rekvisitören med på alla föreställningar. I Fadrens fall kommer Marie att lämna vid premiären.

  En sån här vagn kan man ofta skåda bakom scenen. Där ligger de medverkande skådespelarnas rekvisita som de ska använda.

  Till exempel den här elefanten som för tillfället har hamnat bredvid, istället för i, Eric Ericsons låda. När Marie hittade elefanten köpte hon de två exemplar som fanns kvar i affären. Utifall att elefanten skulle försvinna, eller gå sönder under spelperioden. Under repetitionstiden prövas olika saker att användas och en bråkdel av det som testas används i slutänden.

  Marie visar sin "bygg/passningslista" som är under arbete fram till premiär. Här finns ett slags körschema och en ordning var olika saker som används under en föreställning ska finnas.

  På ett bord på scenen står dessa två dockor som Pontus Stenshäll gjort. Det är Pastorn till vänster och ryttmästarn med sin gröna galla till höger. Båda utrustade med varsitt sugrör.

  Här är Marie vid den lilla vedspisen. Där ovanpå är Ammans mask, som också den är gjord av Pontus Stenshäll.

  En tvångströja är också en del av rekvisitan i denna föreställning...

  Doktorn i pjäsen behöver förstås en doktorsväska, så vi tog en sväng ner i rekvisitaförrådet där alltmöjligt konstigt, och inte så konstigt, gömmer sig. Här finns hundratals olika väskor.

  Vi tackar Marie för titten och ger en tidig SPARK inför premiären som närmar sig med stormsteg. Om bara ett par veckor är det dags! Läs mer om Fadren här!

  Inlägget är från 23 februari 2016 .

  Fadren repeterar

  Fadren repar just nu för fullt i en kartongvärld på teatern. Vi smygkikade in och tog lite bilder.Här ser vi självaste Ryttmästaren. Johan Karlberg spelar fadern som drivs till vansinne i tvivel på att han är far till sitt barn.Och barnet då, Bertha, spelas av Kim Theodoridou Bergquist, som är frilansare och bland annat medverkade i FAUST OCH FAUSTIN AND OUT hos oss för ett par år sedan.Regin står den spännande regissören Andreas Boonstra för. Mest känd för sitt arbete på moment:teater i Stockholm som han var med och grundade och är konstnärlig ledare för (tidigare tillsammans med Pontus Stenshäll - idag med Simon Steensland).

  Johan Karlberg (Ryttmästaren), Eric Ericson (läkaren), Camilla Larsson (modern Laura) och Pamela Cortés Bruna (Pastorn och Amman). Med vapenväggen i schysst fond.

  Fadren fokuserar.

  Vapnen inspekteras. Här av Eric och Pamela som spelar Pastorn och Amman.

  Eric Ericson i vår fasta ensemble spelar Doktorn.

  Det här kommer bli roligt, intressant, lite crazy och framförallt bra. Premiären äger rum 9 mars på Nya Studion.

  Inlägget är från 4 februari 2016 .

  Existentialism av nybörjare

  Existentialism av nybörjare

  De skulle göra en föreställning om existentialismen. De gick vilse – frågorna är så stora och så många. Som för oss alla. Istället ger ensemblen oss en unik inblick i vad de varit med om. Ärligt och opolerat försöker de fem skådespelarna återskapa och förstå.

  Existentialism av nybörjare

  För vad var det som hände? Var det något som gick fel?

  Existentialism av nybörjare

  På scen blottar de nyfiket sin process och ger publiken en möjlighet att tolka och navigera i materialet.

  Existentialism av nybörjare

  Genom att skådespelarna delar med sig får också publiken förnimma något om vad det är att vara människa, om existentialismen och om smärtan att inte nå ända fram.

  Existentialism av nybörjare

  Från vänster: Christer Fjellström, Mia Höglund-Melin, Rasmus Lindgren, Caroline Söderström, Victoria Olmarker.

  Inlägget är från 22 januari 2016 .

  Ny meny!

  Nu är det ny meny i Foajébaren igen och vi var där på en provsmakning. Som vanligt en spännande meny med idel läckerheter.Varför inte börja kvällen med en förrätt: Här i form av en blomkålssoppa med smak av svart tryffelserveras med rostade solrosfrön och friterad morot.Eller denna härliga Sashimi på Fröylax. Serveras med citron och honungsmarinerad fänkålssallad, wasabimajonnäs, sesamkrisp och lakrits.Menyns kötträtt är en hasselnötspanerad Wallenbergare på älgkalvfärs. Serveras med mandelpotatispuré och gräddsås med lingon och enbär och en vinbärsgelé spetsad med vodka. Menyns fiskrätt är en skaldjursfärserad rödspätta. Serveras med forellrom och sås på viognier och dillstompad potatis smaksatt med brynt smör.

  För alla som är sugen på vegetariskt serveras en smördegssnurra med grillade grönsaker och getost och potatisstomp med örter. Till det en kräm med soltorkad tomat.

  Huvudrätterna går som vanligt att beställa som Matpaket till din föreställning! Sist men inte minst har vi Göteborgs Stadsteaters dessert trio. Här med minimarängsviss, cheesecake med hallonflarn och cointreaumarinerad bär- och melonsallad. Alltså jösses vad gott!

  Och det är dessa duktiga och alla övriga som jobbar i restaurangen vi har att tacka för den fina maten! Tack!

  Inlägget är från 15 januari 2016 .

  Skrattfesten fortsätter!

  Börja det nya året med en komedi! En fröjdefull jul spelas närmast 30 december, 2, 3, 7, 8, 9 och 10 januari.

  "en merry, merry Christmas för publiken" GP
  "det är riktigt roligt" Kulturnytt SR
  "poängerna sitter exakt där de ska" Borås Tidning

  Inlägget är från 29 december 2015 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47.