Vår blogg

Välkommen till Göteborgs Stadsteaters blogg!

  Fadren repeterar

  Fadren repar just nu för fullt i en kartongvärld på teatern. Vi smygkikade in och tog lite bilder.Här ser vi självaste Ryttmästaren. Johan Karlberg spelar fadern som drivs till vansinne i tvivel på att han är far till sitt barn.Och barnet då, Bertha, spelas av Kim Theodoridou Bergqvist, som är frilansare och bland annat medverkade i FAUST OCH FAUSTIN AND OUT hos oss för ett par år sedan.Regin står den spännande regissören Andreas Boonstra för. Mest känd för sitt arbete på moment:teater i Stockholm som han var med och grundade och är konstnärlig ledare för (tidigare tillsammans med Pontus Stenshäll - idag med Simon Steensland).

  Johan Karlberg (Ryttmästaren), Eric Ericson (läkaren), Camilla Larsson (modern Laura) och Pamela Cortés Bruna (Pastorn och Amman). Med vapenväggen i schysst fond.

  Fadren fokuserar.

  Vapnen inspekteras. Här av Eric och Pamela som spelar Pastorn och Amman.Eric Ericson i vår fasta ensemble spelar Läkaren.Det här kommer bli roligt, intressant, lite crazy och framförallt bra. Premiären äger rum 9 mars på Nya Studion.

  Inlägget är från 4 februari 2016 .

  Existentialism av nybörjare

  Existentialism av nybörjare

  De skulle göra en föreställning om existentialismen. De gick vilse – frågorna är så stora och så många. Som för oss alla. Istället ger ensemblen oss en unik inblick i vad de varit med om. Ärligt och opolerat försöker de fem skådespelarna återskapa och förstå.

  Existentialism av nybörjare

  För vad var det som hände? Var det något som gick fel?

  Existentialism av nybörjare

  På scen blottar de nyfiket sin process och ger publiken en möjlighet att tolka och navigera i materialet.

  Existentialism av nybörjare

  Genom att skådespelarna delar med sig får också publiken förnimma något om vad det är att vara människa, om existentialismen och om smärtan att inte nå ända fram.

  Existentialism av nybörjare

  Från vänster: Christer Fjellström, Mia Höglund-Melin, Rasmus Lindgren, Caroline Söderström, Victoria Olmarker.

  Inlägget är från 22 januari 2016 .

  Ny meny!

  Nu är det ny meny i Foajébaren igen och vi var där på en provsmakning. Som vanligt en spännande meny med idel läckerheter.Varför inte börja kvällen med en förrätt: Här i form av en blomkålssoppa med smak av svart tryffelserveras med rostade solrosfrön och friterad morot.Eller denna härliga Sashimi på Fröylax. Serveras med citron och honungsmarinerad fänkålssallad, wasabimajonnäs, sesamkrisp och lakrits.Menyns kötträtt är en hasselnötspanerad Wallenbergare på älgkalvfärs. Serveras med mandelpotatispuré och gräddsås med lingon och enbär och en vinbärsgelé spetsad med vodka. Menyns fiskrätt är en skaldjursfärserad rödspätta. Serveras med forellrom och sås på viognier och dillstompad potatis smaksatt med brynt smör.

  För alla som är sugen på vegetariskt serveras en smördegssnurra med grillade grönsaker och getost och potatisstomp med örter. Till det en kräm med soltorkad tomat.

  Huvudrätterna går som vanligt att beställa som Matpaket till din föreställning! Sist men inte minst har vi Göteborgs Stadsteaters dessert trio. Här med minimarängsviss, cheesecake med hallonflarn och cointreaumarinerad bär- och melonsallad. Alltså jösses vad gott!

  Och det är dessa duktiga och alla övriga som jobbar i restaurangen vi har att tacka för den fina maten! Tack!

  Inlägget är från 15 januari 2016 .

  Skrattfesten fortsätter!

  Börja det nya året med en komedi! En fröjdefull jul spelas närmast 30 december, 2, 3, 7, 8, 9 och 10 januari.

  "en merry, merry Christmas för publiken" GP
  "det är riktigt roligt" Kulturnytt SR
  "poängerna sitter exakt där de ska" Borås Tidning

  Inlägget är från 29 december 2015 .

  #mittdilemma

  Existentialism för nybörjare har snart premiär. Nu smygstartar vi med kampanjen ‪#‎mittdilemma‬ i sociala medier. Ett projekt där vi pratar med skådespelare, kända personer och göteborgare om deras dilemman i livet.

  Enligt den danske filosofen Sören Kierkegaard, existentialismens fader, gör valen i livet oss till de människor vi är. Vi har alla våra dilemman. Vad har du för dilemma? När krockar dina handlingar med dina värderingar?

  Tar du bilen när du egentligen tycker att du borde åka kollektivt med tanke på miljön? Äter du hamburgare trots att du tycker illa om köttindustrin? Pratar du gärna om flyktingsituationen och tycker att du borde engagera dig men kommer inte till skott.

  Vill du dela med dig? Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram.
  Glöm inte hashtagen #mittdilemma

  Inlägget är från 22 december 2015 .

  Hur ska det gå med julfirandet?

  Vi ser med spänning fram emot hur det ska gå för julfirarna i Ayckbourns komedi "En fröjdefull jul". Här kan du ta del av en kavalkad av föreställningsfoton signerade Ola Kjelbye. Premiär nu på fredag 11 december!

  Det är hemma hos Linda och Niklas som julfirandet äger rum, i rollerna ses Carina M Johansson och Eric Ericson.

  Harry i fåtöljen (Thomas Nystedt) har stenkoll på julens teveutbud. Pangpang, slagsmål och mycket action är det som gäller. Runt om samlas Bettie (Tove Wiréen), Linda, Eddie (Benjamin Moliner), Niklas och Birger (Fredrik Evers).

  Författaren Kim (Viktoria Folkesson) väcker syskonrivaliteten till liv hos lillasyster Rakel (Sylvia Rauan) och storasyster Linda ...

  Birger förhandsvisar årets traditionsenliga, evighetslånga dockteaterföreställning ... Bara hustrun Kicki (Anna Bjelkerud) är (någorlunda) entusiastisk...

  Matti Ollikainens sköna piano och sång ackompanjerar hela föreställningen, han tolkar några av våra mest älskade julsånger på sitt fina, originella vis!

  I bloggen kan du läsa mer om de nio julfirarna!

  Se trailer!

  Inlägget är från 7 december 2015 .

  Premiärvecka för Det bästa hos människan

  Det bästa hos människan pressbilder

  Dessan önskar sig en hund i födelsedagspresent men får en cykel av maken och vännerna. Från vänster: Carina Boberg, Sven-Åke Gustavsson, Johan Karlberg och Marie Delleskog.

  Det bästa hos människan pressbilder

  Samtalet kretsar kring den inställda provningen av sanningsserumet. Från vänster Marie Delleskog, Sven-Åke Gustavsson, Johan Karlberg och Carina Boberg.

  Det bästa hos människan pressbilder

  Dessan (Marie Delleskog), som är hjärnforskare, har uptäckt var lögnen har sitt ursprung och tagit fram ett sanningsserum. Hon kan inte låta bli utan droppar det i sin väns (och chefs) vinglas.

  Det bästa hos människan pressbilder

  Visst luktar jag som en gammal ...? Ewa (Carina Boberg) har fått i sig sanningsserum och Allan (Johan Karlberg) får lyssna på den ena sanningen efter den andra.

  Inlägget är från 2 december 2015 .

  Och här är Bettie, Eddie och Kim

  I presentationen av de nio personerna som ska fira julen tillsammans i Ayckbourns komedi "En fröjdefull jul" avslutar vi med dessa tre: Bettie, Eddie och Kim!

  BETTIE

  "Jag fick slåss för det här. Det kan man inte tro när man ser honom idag, men vi var fyra stycken som slogs om honom. Jag visste förbannat väl att det var jag som skulle ha honom och så fick jag honom också."


  Gift med Eddie och höggravid med ett barn som hon egentligen inte vill ha. Försöker att vara alla till lags och ställer lite motvilligt upp som dockteaterassistent. Hyser trots sin makes klantigheter och överdrivna öldrickande fortfarande varma känslor för honom. I rollen ses Tove Wiréen.

  EDDIE

  "Det är likadant vad jag än köper. Det står fyrahundra såna här bilar på hyllan i leksaksaffären, trehundranittionio är i perfekt skick, och in kommer jag."

  Niklas bäste vän tillika störste beundrare. Var tidigare anställd hos Niklas, men är nu misslyckad egenföretagare. Har tre barn och ett fjärde sina barn. I rollen ses Benjamin Moliner.

  KIM

  "Min bok är skriven som en terapi under en period när jag ville rensa ut hela mitt äktenskap ur kroppen. Vilket jag gjorde. Massor med människor behöver göra likadant nån gång i livet. Men mycket få kan räkna med att tjäna en massa pengar på det, som jag har gjort."

  Självupptagen författare som just debuterat med en något pretentiös roman. Har av någon outgrundlig anledning följt med Rakel för att fira jul med hennes familj. Gör ett starkt intryck på de flesta han möter, inte minst på Linda. I rollen ses Viktoria Folkesson.

  Premiär 11 december! (Kostymskisser av Alex Tarragüel.)

  Inlägget är från 30 november 2015 .

  Kicki, Birger och Harry!

  Här är ytterligare tre rollkaraktärer i "En fröjdefull jul" av Alan Ayckbourn, premiär 11 december!

  KICKI

  "Min man har offrat hela sin karriär för att försöka bota mig. En man som ger upp allting för kvinnan han älskar. Är inte det en underbar story?""


  Niklas syster, gift med Birger. Lagar enligt traditionen alltid middagen kvällen innan julafton, med varierat resultat. Dricker som en svamp. Älskar leksaker som låter mycket och rör på sig. I rollen ses Anna Bjelkerud.

  BIRGER

  "Jag tänker fortsätta spela mina dockteaterföreställningar som jag vet att barnen vill ha dem. Jag vägrar att prostituera mig. Jag tänker inte lägga in meningslöst våld eller sex. Jag gör det inte."

  Niklas svåger, gift med Kicki. Läkare vars stora passion i livet är dockteater. På juldagen varje år framför han sina oändliga epos. I år är det till allas stora förskräckelse dags för det nyskrivna stycket "Tre små grisar". I rollen ses Fredrik Evers.

  HARRY

  "För helvete. Barn ska lära sig se livet som det är. Blod och tarmar, då blir det folk av dem."

  Niklas och Kickis farbror. Pensionerad väktare med en förkärlek för våldsamma actionfilmer, revolvrar och kastknivar. Vägrar att ge barnen mesiga julklappar som dockor och sjuksköterskeuniformer. I rollen ses Thomas Nystedt.

  Kostymskisser av kostymtecknare Alex Tarragüel Rubio. (Frisyrer, make-up och kläder kan komma att ändras under arbetets gång.)


  Inlägget är från 23 november 2015 .

  Vem är vem i En fröjdefull jul?

  Vem är släkt med vem, vilka är de, hur kan de beskrivas? Det är nio rollkaraktärer i Ayckbourns komedi En fröjdefull jul som kan vara bra att hålla reda på. Vi börjar med att presentera Linda, Niklas och Rakel!

  LINDA

  "Nuförtiden får jag inga överraskningar. Jag vet vilka julklappar jag får. Jag har själv köpt dem. Jag har släpat hem dem och slagit in dem. Jag har till och med betalt dem med vårt gemensamma kort." Replik ur pjäsen En fröjdefull jul.


  Gift med Niklas. Har tröttnat på att leva i ett äktenskap som börjat gå på tomgång. Är huvudansvarig för familjens julfirande, med all den stress och frustration som det innebär. I rollen ses Carina M Johansson.

  NIKLAS

  "Alla deras löften ska tas med en rejäl nypa salt inklusive den digitala stereoförstärkaren, som lovar betydligt mer än den håller, för jag har själv testat varenda trådlös högtalare från dem som vi överhuvudtaget har haft inne. Luftpastejer och Hong kong-smäck!" Replik ur pjäsen En fröjdefull jul.


  Gift med Linda, som han har två barn med. Har gjort sig en förmögenhet på hemelektronik. Spenderar hellre tid i sin verkstad ute i trädgården än med sin familj. Hoppar mer än gärna över hushållsbestyr. I rollen ses Eric Ericson.

  RAKEL

  "Varför ska det sexuella jämt komma och förstöra allting?" Replik ur pjäsen En fröjdefull jul.

  Lindas lillasyster. Litteraturintresserad neurotiker med ett minst sagt komplicerat förhållande till det motsatta könet. Platoniskt förälskad i författaren Kim. I rollen ses Sylvia Rauan.

  Kostymskisser av kostymtecknare Alex Tarragüel Rubio. OBS! Frisyrer, make-up och kläder kan komma att ändras under arbetets gång.

  Karaktärsbeskrivning av Gertrud Larsson, föreställningens dramaturg. Premiär 11 december på Stora Scen. Fler karaktärer presenteras snart!


  Inlägget är från 18 november 2015 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47.