Vår blogg

Välkommen till Göteborgs Stadsteaters blogg!

  Kicki, Birger och Harry!

  Här är ytterligare tre rollkaraktärer i "En fröjdefull jul" av Alan Ayckbourn, premiär 11 december!

  Kicki

  "Min man har offrat hela sin karriär för att försöka bota mig. En man som ger upp allting för kvinnan han älskar. Är inte det en underbar story?""


  Niklas syster, gift med Birger. Lagar enligt traditionen alltid middagen kvällen innan julafton, med varierat resultat. Dricker som en svamp. Älskar leksaker som låter mycket och rör på sig. I rollen ses Anna Bjelkerud.

  BIRGER

  "Jag tänker fortsätta spela mina dockteaterföreställningar som jag vet att barnen vill ha dem. Jag vägrar att prostituera mig. Jag tänker inte lägga in meningslöst våld eller sex. Jag gör det inte."

  Niklas svåger, gift med Kicki. Läkare vars stora passion i livet är dockteater. På juldagen varje år framför han sina oändliga epos. I år är det till allas stora förskräckelse dags för det nyskrivna stycket "Tre små grisar". I rollen ses Fredrik Evers.

  Harry

  "För helvete. Barn ska lära sig se livet som det är. Blod och tarmar, då blir det folk av dem."

  Niklas och Kickis farbror. Pensionerad väktare med en förkärlek för våldsamma actionfilmer, revolvrar och kastknivar. Vägrar att ge barnen mesiga julklappar som dockor och sjuksköterskeuniformer. I rollen ses Thomas Nystedt.

  Kostymskisser av kostymtecknare Alex Tarragüel Rubio. (Frisyrer, make-up och kläder kan komma att ändras under arbetets gång.)


  Inlägget är från 23 november 2015 .

  Vem är vem i En fröjdefull jul?

  Vem är släkt med vem, vilka är de, hur kan de beskrivas? Det är nio rollkaraktärer i Ayckbourns komedi En fröjdefull jul som kan vara bra att hålla reda på. Vi börjar med att presentera Linda, Niklas och Rakel!

  LINDA

  "Nuförtiden får jag inga överraskningar. Jag vet vilka julklappar jag får. Jag har själv köpt dem. Jag har släpat hem dem och slagit in dem. Jag har till och med betalt dem med vårt gemensamma kort." Replik ur pjäsen En fröjdefull jul.


  Gift med Niklas. Har tröttnat på att leva i ett äktenskap som börjat gå på tomgång. Är huvudansvarig för familjens julfirande, med all den stress och frustration som det innebär. I rollen ses Carina M Johansson.

  NIKLAS

  "Alla deras löften ska tas med en rejäl nypa salt inklusive den digitala stereoförstärkaren, som lovar betydligt mer än den håller, för jag har själv testat varenda trådlös högtalare från dem som vi överhuvudtaget har haft inne. Luftpastejer och Hong kong-smäck!" Replik ur pjäsen En fröjdefull jul.


  Gift med Linda, som han har två barn med. Har gjort sig en förmögenhet på hemelektronik. Spenderar hellre tid i sin verkstad ute i trädgården än med sin familj. Hoppar mer än gärna över hushållsbestyr. I rollen ses Eric Ericson.

  RAKEL

  "Varför ska det sexuella jämt komma och förstöra allting?" Replik ur pjäsen En fröjdefull jul.

  Lindas lillasyster. Litteraturintresserad neurotiker med ett minst sagt komplicerat förhållande till det motsatta könet. Platoniskt förälskad i författaren Kim. I rollen ses Sylvia Rauan.

  Kostymskisser av kostymtecknare Alex Tarragüel Rubio. OBS! Frisyrer, make-up och kläder kan komma att ändras under arbetets gång.

  Karaktärsbeskrivning av Gertrud Larsson, föreställningens dramaturg. Premiär 11 december på Stora Scen. Fler karaktärer presenteras snart!


  Inlägget är från 18 november 2015 .

  Repetition pågår!

  Vi tittade in på repetitionen av "En fröjdefull jul" nyss: två olika scener ur första akten manglades, repliker och scenerier slipades med delar ur ensemblen. De rätta teaterkostymerna, smink, frisyrer/peruker är inte på plats ännu såklart. Premiär 11 december!

  I fåtöljen "Harry", i rollen Thomas Nystedt, vid pianot Matti Ollikainen, till vänster om granen ses "Bettie", Tove Wiréen och till höger Carina M Johansson som spelar "Linda", värdinna för julfirandet.

  Glad regissör Stefan Metz.

  "Male bonding" mellan "Niklas" som är gift med "Linda", i rollen ser vi Eric Ericson och polaren "Eddie", dvs Benjamin Moliner, gift med "Bettie".


  "Rakel", Sylvia Rauan, tillbaka från tågstationen besviken på att inte en viss person dykt upp.

  "Harry", Thomas Nystedt, ser actionfilm på teve och undrar varför ryska baletten dyker upp.

  "Linda" fixar det mesta, även stjärnans plats på grantoppen.

  Här kommer läkaren "Birger", Fredrik Evers, och frågar efter förbandslåda, då hans fru skadat sig en smula på kastrullerna i köket...

  Inlägget är från 13 november 2015 .

  Fyra veckor kvar till premiär!

  Det bästa hos människan rep

  Bengt Ohlsson "in action" med Carina Boberg, Johan Karlberg, Marie Delleskog och Sven-Åke Gustavsson. Det bästa hos människan är exklusivt skapad för och med de fyra skådespelarna.

  Det bästa hos människan rep

  Om sanning, lögn och hårt prövad vänskap handlar denna salongskomedi. Dessan (Marie Delleskog), som är forskare, har kommit på ett sanninsserum som hon droppar i chefen och vännen Ewas (Carina Boberg) vinglas ...

  Det bästa hos människan rep

  Den frilansande konstkritikern Konrad (Sven-Åke Gustavsson) är gift med Ewa. Han funderar över mycket och svarar gärna på sina egna frågor.

  Det bästa hos människan rep

  Diverse sanningar måste ut och parmiddagen i radhuset blir en något tillspetsad föreställning.

  Det bästa hos människan rep

  Bengt diskuterar några repliker i akt 1 tillsammans med skådespelarna.

  Det bästa hos människan rep

  Uttrycket "in vino veritas" (i vinet (bor) sanningen) får här en ny innebörd.

  Det bästa hos människan rep

  Inlägget är från 4 november 2015 .

  Ny meny i Foajébaren!

  Detta härliga gäng lät oss provsmaka den nya menyn! Som vanligt var allt av toppklass och lär inte lämna någon besviken.Till förrätt bjuds en konjaksspetsad skaldjurssoppa, som serveras med räk- och dillkräm.

  Ny meny 2015-11För den som hellre vill finns även teaterns kantarelltoast. Det är smörstekta kantareller i gräddcrème som serveras på toast och toppas med lagrad ost, crème fraiche, löjrom och finhackad rödlök. Jösses vad god!

  Till huvudrätt finns som vanligt tre alternativ: ett köttalternativ, en fisk och en vegetarisk rätt. Ovan ses fisken som just nu är en halstrad röding. Serveras med romkräm, potatiskaka med västerbottenost, sauterad spenat, sticklök och sockerärtor! Det vegetariska alternativet är dessa utsökta auberginerullar fyllda med färskost, grönsaker och örter. Serveras med Pommes Anna och äpple- och honungskesella.Sist men inte minst har vi ett rosastekt ankbröst som serveras med karamelliserade päron, savoykål, Pommes Anna och portvinssky.

  Glöm inte att alla huvrätterna går att beställa som Matpaket i samband med att du ser en föreställning hos oss! Då kostar maten endast 165 kr och du får då dessutom ett gratis program. Maten äter du innan föreställning.Avrunda middagen med denna fantastiska komposition av tre dessertfavoriter: mjölkchokladpannacotta, äpplekaka med flagad mandel med vaniljvisp och blåbärsglass.

  Jag säger då det... Foajébaren levererar, som alltid!

  Inlägget är från 4 november 2015 .

  Se våra fina bilder

  Ruth Snyder anklagades för att ha mördat sin man men dömdes i pressen för sitt sätt att leva, för sitt moraliska förfall. Hon blev en representant för allt det som i allmänhetens ögon var fel med kvinnans frigörelse.

  Sophie Treadwell följde rättegången, skrev pjäsen strax efter och gav därmed historien ett annat perspektiv. Vi bjuder på några fina bilder tagna av Ola Kjelbye.

  Machinal pressbild-blogg

  1930-talets New York, ett gäng dansanta gangstrar tar plats. Den unga kvinnan (Caroline Söderström) tar också några steg medan maken (Mats Blomgren) blir kvar i sin fåtölj.

  Machinal pressbild-blogg

  Människorna slår sig lösa på stadens speakeasybarer. Flappergirls bryter mot normerna och roar sig på egen hand. Fr vänster Rasmus Lindgren, Victor Ståhl Segerhagen, Pia Ternström, Emilie Strandberg och Caroline Söderström.

  Machinal pressbild-blogg

  Den unga kvinnan kommer motvilligt att gifta sig med sin chef. Caroline Söderström och Mats Blomgren.

  Machinal pressbild-blogg

  Jag vill bli fri! Varför måste jag alltid foga mig? Caroline Söderström spelar den unga kvinnan.

  Machinal pressbild-blogg

  Det är oåterkalleligt ... Mor (Victoria Olmarker th) och dotter (Caroline Söderström) i ett sista möte.

  Inlägget är från 20 oktober 2015 .

  Bakom kulisserna - i 30-talets New York

  - För ungefär ett år fick jag läsa manuset till Machinal, efter det träffade jag Sisela Lindblom som är regissör. Det handlar i första skedet alltid om att komma fram till ett gemensamt koncept där regin och scenografin kan samspela. Vi pratade, analyserade texten, tittade på inspirationsbilder, och pratade igen.

  Modell av Machinals scenografiKajsa Hilton Browns modell gjord i skala 1:25.

  Därefter var det dags att pröva om konceptet höll.
  - Jag började göra skissmodeller och i februari kunde jag presentera en färdig modell i papp i skala 1:25. Modellen är ett redskap för oss alla inte minst för verkstaden och måste därför vara så realistisk som möjligt.

  Med drivkraft att överleva
  Machinal utspelar sig i New York under mellankrigsåren och såväl scenografi och kostym är tidstypiska i pjäsen.
  - Jag läste förstås mycket om den tiden. Det var en tid då kvinnorna hade påbörjat sin frigörelse. Äntligen slapp de korsetten, frisyrerna blev korta och man började dejta, röka och dricka och fick möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Samtidigt var sexualmoralen fortfarande sträng och skillnaden i rörelsefrihet mellan könen stor.

  Machinal Sten och Kajsa diskuterarAttributmakare Sten-Olof Nilsson har arbetat med detaljerna på en hjälm som är viktig i föreställningen. Kajsa Hilton Brown gillar resultatet.

  Machinal Katarina och KajsaTapetserarmästare Katarina Rangfast och Kajsa diskuterar vilken typ av rep som ska användas i en av scenerna.

  Det var också en svår tid för många människor, det var fattigt och ont om jobb.
  - Man var helt enkelt tvungen att ha en stark drivkraft för att överleva.

  Huvudperson, den unga kvinnan, hon finner däremot inte den här drivkraften utan går från plats till plats där alla har en uppgift, utan att själv passa in.
  - Därför har vi byggt upp scenografin så att man ser de olika scenerna som ska komma, det blir som kugghjul där den unga kvinnan inte hittar någon väg ut, hon trivs inte någonstans. Scenerna vrids fram allteftersom handlingen går framåt.

  Machinal kontoret

  Machinal lönnkrogenTidstypiska möbler, överst delar av kontoret. Nederst delar av lönnkrogen.

  Detaljerna viktiga
  Att detaljer som fönster, lyktstolpar, tapeter, köksinredning och skrivmaskiner är de rätta är viktigt.
  - Vi vill skapa en essens av tiden och av de olika platserna. Detaljerna avgör vilka människorna är därför har vi lagt oerhört mycket arbete på att hitta till exempel möbler som inte känns som om de kommer från min mormor i Sverige utan just från 30-talets New York.

  Machinal lyktstolpeVerkstaden tillverkar lyktstolparna till Machinal.

  Machinal växelEn telefonväxel av gammalt datum, den fanns redan i våra förråd.

  Machinal Sisela Kajsa LenaRegissör Sisela Lindblom, Kajsa Hilton Brown och rekvisitör Lena Hegerfors pratar scenografi och rekvisita.

  En rolig och gemensam process
  Att skapa en scenografi tar lång tid.
  - Det är en mödosam men mycket rolig process och den är verkligen gemensam. Det är inte bara jag och regissören utan snickare, dekormålare, attributmakare, rekvisitör, ljussättare, tekniker med flera, det är många som drar sitt strå till stacken för att scenografin ska bli som vi planerat. Längs vägen prövar vi och tänker om och till, och prövar igen. Det är alltid lite läskigt innan man satt allt och alltid väldigt spännande när vi går från repsal till att repetera på scen och där är vi ju nu när det bara är en dryg vecka kvar till premiär, säger Kajsa Hilton Brown.

  Inlägget är från 13 oktober 2015 .

  Foajébaren utökade öppettider!

  Vi kan med glädje berätta att Foajébaren får nya förlängda öppettider med start idag 1 oktober! Nu har vi öppet från kl 17 - 24 varje dag vi har föreställning. Så varmt välkomna att tillbringa kvällarna med oss, ta ett glas vin efter föreställning och bara njut av stämningen och den vackra lokalen!

  Inlägget är från 1 oktober 2015 .

  Lysande mottagande för Hedda Gabler!

  Det är bara att konstatera att gänget gjort det igen: succén för Hedda Gabler är ett faktum. Publik och kritiker jublar!

  Ett axplock ur recensionerna:

  "En hänförande farlig Hedda" DN
  "I gestaltningen av Heddas motstridiga krafter visar Zanjani vilket enormt register hon har." DN
  "Emil Graffman har helt enkelt skapat en utsökt, men också bokstavligen laddad iscensättning."SvD
  "... förvandlat stycket till en skräckfilm med hitchcockska känningar" GP
  "Och det är tydligt hur Graffman låtit spelet gravitera runt exakt vad som händer i pjäsen, ner på ett slags nano-sekundsnivå." Kulturnytt
  "Zanjani och Evers är återigen så jäkla bra ... Och resten av ensemblen … går inte heller av för hackor" Kulturnytt
  "Nina Zanjani lyser som Hedda Gabler" SvD

  Sista föreställningen ges 21 november.

  Inlägget är från 21 september 2015 .

  Premiär nu på fredag för Hedda Gabler!

  Några fina pressbilder kan vi bjuda på så här dagarna före premiären av Hedda Gabler, foto Ola Kjelbye. Vi har dessutom lagt in tre extra föreställningar för att möta publiktrycket!

  Nina Zanjani (i rollen som Hedda Gabler) samt statist Claes-Göran Lans.Nina Zanjani gör rollen som Hedda. Statist Claes-Göran Lans till höger. Foto Ola Kjelbye.

  Ibsens pjäs Hedda Gabler, en intensiv skildring av längtan, tvång och tvåsamhet i förfall. Nu på fredag 18 september är det premiär för Ibsens klassiker på Nya Studion. Som Hedda Gabler ser vi Nina Zanjani. Hennes make spelas av Fredrik Evers, hans rival gestaltas av Eric Ericson. Emil Graffman regisserar.

  Nina Zanjani som Hedda Gabler

  Det är teamet bakom den bejublade Fröken Julie som nu är tillbaka.
  – Hedda Gabler handlar om den avgrund som öppnar sig inom en när man börjar inse vem man egentligen är, vem man faktiskt en gång varit - och vem man är på väg att bli. Hedda Gabler är en sorts syster till Fröken Julie – farligare, dunklare och mer gåtfull, säger Emil Graffman.


  Fredrik Evers gör Heddas make Jörgen Tesman.

  Knappt har Hedda och Jörgen hunnit tillbaka från smekmånaden förrän personer ur deras förflutna oväntat dyker upp i det nya hemmet. Det som skulle bli starten på ett ordnat liv förvandlas till en rasande uppgörelse med brustna illusioner och obesvarad längtan. I centrum står generaldottern Hedda Gabler med två ärvda pistoler.

  Nina Zanjani som Hedda Gabler och Eric Ericson som Ejlert Lövborg

  Eric Ericson spelar Ejlert Lövborg.

  Henrik Ibsen skrev kammarspelet Hedda Gabler 1890. Pjäsen spelades med stor framgång från början av det nya seklet, då på teatrar i London, Berlin och i Skandinavien och har sedan dess blivit en klassiker inom realism, artonhundratalsteater och världsdrama. Hedda Gabler har också gjorts på film och som tv-teater, bland annat med Ingrid Bergman i huvudrollen.

  Emil Graffman är utbildad vid statliga filmhögskolan i Lodz i Polen och debuterade som teaterregissör 1995 i den egna teatergruppen Infernetto. Han har gjort ett flertal uppmärksammade uppsättningar, bland annat Marius von Mayenburgs Den fule, Lucas Svenssons Strömming på Cattelin på Dramaten och August Strindbergs Pelikanen på Teater Galeasen. För Göteborgs Stadsteater har han regisserat Produkten, Turister, Lyckans dar och senast rosade Fröken Julie. Svenska Akademien tilldelade Emil Graffman Carl Åkermarks Stipendium 2014.

  Hedda Gabler
  Premiär 18 september Nya Studion
  Av Henrik Ibsen
  Översättning Klas Östergren
  Bearbetning Lucas Svensson, Emil Graffman
  Regi Emil Graffman

  I rollerna

  Jörgen Tesman, forskare i kulturhistoria - Fredrik Evers
  Hedda Tesman (född Gabler), hans hustru - Nina Zanjani
  Juliane Tesman, hans faster - Carina Boberg
  Fru Elvsted - Anna Bjelkerud
  Brack, jurist - Daniel Nyström
  Ejlert Lövborg - Eric Ericson

  Statister:
  My Ring, Claes-Göran Lans, Jörgen Karlsson

  Scenografi och kostym Julia Przedmojska
  Ljus Torben Lendorph
  Musik Fredrik Möller
  Ljud Frej Obenius
  Dramaturg Lucas Svensson
  Regiassistent Fredrik Lust


  Inlägget är från 15 september 2015 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46.