BACKABLOGGEN

Här får du hänga med bakom kulisserna, via loger, verkstäder och kontor ända in till teaterns hjärta, scengolvet. Hoppas att du gillar!

  "Smart, Poste Restante!"

  Apokalypsen har fått ett otroligt fint mottagande. Publiken kommer ut med ord som "jag vill gå en gång till!". Även kritikerna verkar sugna på att testa igen. Backabloggen har samlat några av lovorden nedan.

  Foto: Ola Kjelbye

  Avdelningen för fysisk smärta

  GP

  "...världens undergång med teaterns hela allvar och magi."

  "När vi når fram till föreställningen i Poste Restantes respektin­giv­ande scenbild är anspänningen påtaglig. Vi gör det här med teaterns fulla allvar."

  "Och A konstaterar stolt: Det här vill jag vara med om igen!"

  Ljudeffekter ApokalypsenDN

  "Jag vet inte om idén är pedagogisk, psykologisk eller bara genial."

  "Vissa jobbade med färg, andra med musikinstrument eller tekniska effekter. Det var jätte­roligt och det dröjde inte förrän vi alla bidrog med idéer."

  "Apokalyps betyder ju avslöjande och det är verkligen vad som sker på Backa teater: ett lustfyllt avslöjande av teaterns hemligheter, med respekt och lyhördhet för sin unga publik."

  Avdelningen för kosmiska fenomenExpressen

  "Apokalypsen är en fantastiskt rolig, idérik och genomarbetad föreställning. "

  "Den här sortens processdrivna projekt är ofta klipska eftersom deltagarna förbereder sig inför Den Stora Finalen, i stället för att reflektera över de klokheter de under tiden klämmer ur sig. Vår ljudansvariga 10-åring funderade i en bisats över att det värsta som kan hända honom är att hans familj splittras, innan han återgick till att vara överexalterad över Backahoodien han under en timmes tid fick låna från teatern."

  Apokalypsen i antågandeBorås Tidning

  "I Poste Restantes Apokalyps är varje deltagare verkets själva mittpunkt. Mellanstadievarats nyväckta världssamvete och globala oro bärs tryggt i Backaskådespelarnas konkreta närvaro och guidning i själva teaterhantverket."

  "Vid premiärbubblet efter jorden undergång, känns det mer som ett Genesis. Vi har ju skapat. Smart, Poste Restante!"

  Inlägget är från 10 mars 2015 .

  Katastrofen är nära

  Var med och bygg det kaos som uppstår när månen färgas röd av blod, en magisk örn varnar om undergång och människorna biter av sig sina tungor!

  Foto: Ola Kjelbye

  Apokalypsen

  Apokalypsen

  Apokalypsen

  Apokalypsen

  Apokalypsen

  Inlägget är från 4 mars 2015 .

  Trailerinspelning Apokalypsen

  Trailerinspelning Apokalypsen

  Trailerinspelning Apokalypsen

  Trailerinspelning Apokalypsen

  Trailerinspelning Apokalypsen

  Inlägget är från 23 februari 2015 .

  Avslutning för lärarkursen

  I höstas startade vi vår lärarkurs, och i går hade vi det sista kurstillfället. Sedan i september har cirka 60 lärare träffats, sett, analyserat och diskuterat scenkonst.

  Att se scenkonst med elever kan vara givande och spännande, frustrerande och splittrande. Tillsammans med Backa Teaters informatör Erika Isaksson, som bland annat gör teaterns lärarmaterial, har gruppen skapat en plattform för fortbildning i, och om, mötet med scenkonst.

  Efter höstens och vinterns kurstillfällen, då de bland annat tittat på Ungdomen är deras sjukdom här på Backa Teater, men också Utanför boxen på Masthuggsteatern, tog vi med deltagarna bakom kulisserna.

  Först ut var dramaturgen Stefan Åkesson som berättade om hur han arbetar med manusförfattare, hur Backa Teater väljer ut de pjäser som ska spelas och hur man kan göra en gammal klassiker relevant idag. Han berättade även om vilken som var hans favoritreplik, bland de hanskrivit själv, och valde en från föreställningen 4018 dagar.Stefan och Erika i soffan på scen

  Efter Stefan kom scenteknikern Krister "Kritan" Nylander upp på scen tillsammans med Erika. Kritan förklarade hur de bygger upp scenerna utifrån en modell som scenografen kommer med. Allt på scen ska hålla för mängder av föreställningar - samtidigt som scenografin inte ska se klumpig eller överdrivet robust ut. Och som en extra finess ska allt helst få att packa ner hyfsat lätt, för det kan hända att teatern får gästspela i något annat land.Kritan och Erika i soffan på scen

  Kritan och Erika visar scenografimodell

  Avslutningsvis visade ljustekniker Tomas Fredriksson och ljudtekniker Jonas Redig hur man kan förändra, begränsa och förflytta scenrummet med olika enkla knep. Det blir tydligt att visa extremerna, även om det är betydligt mer finess och finlir när det kommer till ljud- och ljusdesign på föreställningarna.Tomas ska visa ljus

  Ett väldigt blått rum. hela rummet är fyllt av blått ljus

  Ett knallrött rum. hela rummet är fyllt av rött ljus

  Och ett sjukligt, grönt ljus som inte är särskilt smickrande. hela rummet är fyllt av grönt ljus

  Lärarträffen avslutades med en rundvandring på teatern. Här tittar alla på scenmodellen för Apokalypsen. rundvandring

  I verkstan klmdes det på den plast vår rekvisitaavdelning använder för att bygga ihop klor, fötter och näbb till en apokalyps-örn.

  Vi är jätteglada för att kursen kunde bli av och hoppas få möjlighet att genomföra liknande kurser även i framtiden!

  Inlägget är från 5 februari 2015 .

  Apokalypsen på besök hos mask

  Som en del av repprocessen med Apokalypsen går ensemblen runt till olika avdelningar på teatern och praoar. De ska bli introducerade i arbetet, lära sig några balla termer att svänga sig med och kunna sköta arbetet under en föreställning. I Apokalypsen kommer publiken att vara väldigt delaktig, och tillsammans med ensemblen jobbar alla fram jordens undergång – med hjälp av alla specialeffekter som är möjliga på en teater.

  När ensemblen praoade på maskavdelningen fick de skapa en egen mask, en egen sminkning, och skapa en skrämmande karaktär. Givetvis under tidspress – precis som i en maskörs vanliga arbetsliv.

  karin de Frumerie och Linn HIlda Lamberg.

  Gunilla Johansson

  Ove Wolf, Karin de Frumerie och Linn Hilda Lamberg.

  Linn Hilda och såren hon gjort på knogarna.

  Ove fixar till peruken.

  Anna Harling.

  Inlägget är från 23 januari 2015 .

  Releasefest och Parzivalkonsert

  Den 17 januari spelade vi den sista kvällsföreställningen av Parzival och firade detta med konsert i foajén! The Marble Fauns som gjort musiken till Parzival släppte alla originalversioner på ett trippelalbum(!) och konserten blev som en extended version av föreställningen.

  På scen stod självklart The Marble Fauns (Isak Eldh och Magnus Haglund) men även Backa Teaters egna musiker, skådespelare ur ensemblen, regissören Anders Paulin och poeten Lina Ekdahl som skrivit alla texter till Parzival.

  Föreställningen var mer än slutsåld, trycket var så stort att vi tog in extrabänkrader i salongen. Ändå var det kö och väntelista i foajén – men alla fick tillslut en plats.
  Direkt när föreställningen var slut fortsatte sista låten ute i foajén och konserten tog vid. Det var fri entré och efterinsläpp med plats för ännu mer publik.

  En unik kväll och ett mäktigt avslut för Parzival!

  Inlägget är från 17 januari 2015 .

  Revolution Poetry kommer hit!

  Revoultion Poetrys logga, en mikrofon som ser ut som en knuten näve. bakgrunden är svart, bilden vit.

  Äntligen kommer grymma och hyllade Revolution Poetry till Backa Teater!

  Den 24 januari kommer bli en fullspäckad spoken word-kväll med poeter från både Stockholm och Göteborg. Dessutom är det open mic och en chans att själv ta plats på scen!

  Revolution Poetry vann nyligen Nöjesguidens Stockholmpris med motiveringen " En rörelse lika vacker som stenhårt politiskt." och i somras ägde de hela Way out West när de stod på scen tillsammans med Linda Pira.

  Nu kommer de till Backa Teater, och mitt bland scenografin för Ungdomen är deras sjukdom kommer poeter bjuda på mäktig spoken word!
  Det är fri entré, så ta med dig dina kompisar och kom (i tid)!

  När: 24 januari
  Klockan: 19.00 – 21.00

  Line up:
  Nina Rashid
  Yodit Girmay
  Salih Bilic
  Lovisa Svanström
  Saman Faramarxi
  Nabila Abdul-Fattah
  Vic Vem
  Dj: Jazzy Mellow
  Konferencier: Revolution Poetrys konstnärliga ledare Nachla Libre

  Inlägget är från 16 januari 2015 .

  Hyllningar i årskrönikor

  Såhär i nyårstider brukar tidningarna göra sammanfattningar över året som gått. Backa Teater hyllas det här nyåret av både Sveriges Radio och Aftonbladet.

  Sveriges Radios Kulturnytt skriver såhär om Acts of Goodness:
  "De som lyckats bäst är ändå Mattias Andersson i "Acts of Goodness" på Backa teater, om tiggare, godhet och vårt Europa – på Backas egna alltid enkla men så drabbande vis."

  karaktär ur pjäs ligger på golvet

  Och Aftonbladet lyfter fram Rött kort:
  "Mitt i samtidens debatt om förhållandet mellan erfarenhet och rätt till berättelse kommer 11-åriga Leo med sin livserfarenhet och omkullkastar allt."

  "Leo" och Rasmus på pressbilder


  Inlägget är från 2 januari 2015 .

  Samlade recensionscitat

  För en vecka sedan var hela teatern mitt uppe i premiärfixandet, nerverna var på helspänn och förväntningarna höga. Nu, ett par dagar efter premiären av Ungdomen är deras sjukdom, har det kommit recensioner och kritikerna har mycket fint att säga om föreställningen.

  Både GP och Expressen trycker på hur viktig de tycker att den här föreställningen är just nu, ensemblen är imponerande och Anja Suša har levererat ytterligare en drabbande föreställning på Backa Teater.

  Nummer
  "Ensemblen spelar stort, med imponerande hög precision"
  "Skiktningen gör innehållet vasst och drabbande, precis som i Sušas lyckade uppsättning av 5boys.com på Backa härom året."

  Expressen
  "ensemblen gör det strålande"
  "vinterns mörkaste och viktigaste ungdomsföreställning"
  "Anja Sušas lysande regi"
  "föreställningen [skickar] en uppmaning åt oss att göra upp med vår smutsiga byk."

  GP
  "Backa Teaters djupt engagerade ensemble"
  "en av senhöstens mest intressanta föreställningar"

  Här kan du köpa biljetter till Ungdomen är deras sjukdom.

  Inlägget är från 11 december 2014 .

  VD:n bloggar

  En underbar premiär på Backa Teater i lördags - Ungdomen är deras sjukdom, baserad på en text av Ferdinand Bruckner och i regi av Anja Susa. Efter premiären hann jag med sista akten av sista föreställningen av I Annas garderob, av duon Bárány och Osten. Publiken på Götaplatsen stod upp och jublade när det var över. På fredag ny premiär av Tartuffe i regi av Tobias Theorell - en härlig teaterhöst för oss. Jag har hunnit möta några av våra internationella samarbetspartners, som Svenska Teatern i Helsingfors, med vilka vi har det gemensamma projektet Fosterlandet, premiär 20 februari, text av Lucas Svensson och regi Anna Takanen. Vårt europeiska projekt Prospero har lett till flera möten med våra partners på Schaubühne i Berlin och Théatre National de Bretagne i Rennes. Den tidigare konstnärlige ledaren Jasenko Selimovic sade en gång: Göteborg är som sämst när det vänder sig in mot sig själv. Därför vänder vi oss utåt, för impulserna, för syresättningen och för att det är så roligt.

  Vänliga hälsningar
  Björn Sandmark

  Inlägget är från 9 december 2014 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21.