BACKABLOGGEN

Här får du hänga med bakom kulisserna, via loger, verkstäder och kontor ända in till teaterns hjärta, scengolvet. Hoppas att du gillar!

  Apokalypsen på besök hos mask

  Som en del av repprocessen med Apokalypsen går ensemblen runt till olika avdelningar på teatern och praoar. De ska bli introducerade i arbetet, lära sig några balla termer att svänga sig med och kunna sköta arbetet under en föreställning. I Apokalypsen kommer publiken att vara väldigt delaktig, och tillsammans med ensemblen jobbar alla fram jordens undergång – med hjälp av alla specialeffekter som är möjliga på en teater.

  När ensemblen praoade på maskavdelningen fick de skapa en egen mask, en egen sminkning, och skapa en skrämmande karaktär. Givetvis under tidspress – precis som i en maskörs vanliga arbetsliv.

  karin de Frumerie och Linn HIlda Lamberg.

  Gunilla Johansson

  Ove Wolf, Karin de Frumerie och Linn Hilda Lamberg.

  Linn Hilda och såren hon gjort på knogarna.

  Ove fixar till peruken.

  Anna Harling.

  Inlägget är från 23 januari 2015 .

  Releasefest och Parzivalkonsert

  Den 17 januari spelade vi den sista kvällsföreställningen av Parzival och firade detta med konsert i foajén! The Marble Fauns som gjort musiken till Parzival släppte alla originalversioner på ett trippelalbum(!) och konserten blev som en extended version av föreställningen.

  På scen stod självklart The Marble Fauns (Isak Eldh och Magnus Haglund) men även Backa Teaters egna musiker, skådespelare ur ensemblen, regissören Anders Paulin och poeten Lina Ekdahl som skrivit alla texter till Parzival.

  Föreställningen var mer än slutsåld, trycket var så stort att vi tog in extrabänkrader i salongen. Ändå var det kö och väntelista i foajén – men alla fick tillslut en plats.
  Direkt när föreställningen var slut fortsatte sista låten ute i foajén och konserten tog vid. Det var fri entré och efterinsläpp med plats för ännu mer publik.

  En unik kväll och ett mäktigt avslut för Parzival!

  Inlägget är från 17 januari 2015 .

  Revolution Poetry kommer hit!

  Revoultion Poetrys logga, en mikrofon som ser ut som en knuten näve. bakgrunden är svart, bilden vit.

  Äntligen kommer grymma och hyllade Revolution Poetry till Backa Teater!

  Den 24 januari kommer bli en fullspäckad spoken word-kväll med poeter från både Stockholm och Göteborg. Dessutom är det open mic och en chans att själv ta plats på scen!

  Revolution Poetry vann nyligen Nöjesguidens Stockholmpris med motiveringen " En rörelse lika vacker som stenhårt politiskt." och i somras ägde de hela Way out West när de stod på scen tillsammans med Linda Pira.

  Nu kommer de till Backa Teater, och mitt bland scenografin för Ungdomen är deras sjukdom kommer poeter bjuda på mäktig spoken word!
  Det är fri entré, så ta med dig dina kompisar och kom (i tid)!

  När: 24 januari
  Klockan: 19.00 – 21.00

  Line up:
  Nina Rashid
  Yodit Girmay
  Salih Bilic
  Lovisa Svanström
  Saman Faramarxi
  Nabila Abdul-Fattah
  Vic Vem
  Dj: Jazzy Mellow
  Konferencier: Revolution Poetrys konstnärliga ledare Nachla Libre

  Inlägget är från 16 januari 2015 .

  Hyllningar i årskrönikor

  Såhär i nyårstider brukar tidningarna göra sammanfattningar över året som gått. Backa Teater hyllas det här nyåret av både Sveriges Radio och Aftonbladet.

  Sveriges Radios Kulturnytt skriver såhär om Acts of Goodness:
  "De som lyckats bäst är ändå Mattias Andersson i "Acts of Goodness" på Backa teater, om tiggare, godhet och vårt Europa – på Backas egna alltid enkla men så drabbande vis."

  karaktär ur pjäs ligger på golvet

  Och Aftonbladet lyfter fram Rött kort:
  "Mitt i samtidens debatt om förhållandet mellan erfarenhet och rätt till berättelse kommer 11-åriga Leo med sin livserfarenhet och omkullkastar allt."

  "Leo" och Rasmus på pressbilder


  Inlägget är från 2 januari 2015 .

  Samlade recensionscitat

  För en vecka sedan var hela teatern mitt uppe i premiärfixandet, nerverna var på helspänn och förväntningarna höga. Nu, ett par dagar efter premiären av Ungdomen är deras sjukdom, har det kommit recensioner och kritikerna har mycket fint att säga om föreställningen.

  Både GP och Expressen trycker på hur viktig de tycker att den här föreställningen är just nu, ensemblen är imponerande och Anja Suša har levererat ytterligare en drabbande föreställning på Backa Teater.

  Nummer
  "Ensemblen spelar stort, med imponerande hög precision"
  "Skiktningen gör innehållet vasst och drabbande, precis som i Sušas lyckade uppsättning av 5boys.com på Backa härom året."

  Expressen
  "ensemblen gör det strålande"
  "vinterns mörkaste och viktigaste ungdomsföreställning"
  "Anja Sušas lysande regi"
  "föreställningen [skickar] en uppmaning åt oss att göra upp med vår smutsiga byk."

  GP
  "Backa Teaters djupt engagerade ensemble"
  "en av senhöstens mest intressanta föreställningar"

  Här kan du köpa biljetter till Ungdomen är deras sjukdom.

  Inlägget är från 11 december 2014 .

  VD:n bloggar

  En underbar premiär på Backa Teater i lördags - Ungdomen är deras sjukdom, baserad på en text av Ferdinand Bruckner och i regi av Anja Susa. Efter premiären hann jag med sista akten av sista föreställningen av I Annas garderob, av duon Bárány och Osten. Publiken på Götaplatsen stod upp och jublade när det var över. På fredag ny premiär av Tartuffe i regi av Tobias Theorell - en härlig teaterhöst för oss. Jag har hunnit möta några av våra internationella samarbetspartners, som Svenska Teatern i Helsingfors, med vilka vi har det gemensamma projektet Fosterlandet, premiär 20 februari, text av Lucas Svensson och regi Anna Takanen. Vårt europeiska projekt Prospero har lett till flera möten med våra partners på Schaubühne i Berlin och Théatre National de Bretagne i Rennes. Den tidigare konstnärlige ledaren Jasenko Selimovic sade en gång: Göteborg är som sämst när det vänder sig in mot sig själv. Därför vänder vi oss utåt, för impulserna, för syresättningen och för att det är så roligt.

  Vänliga hälsningar
  Björn Sandmark

  Inlägget är från 9 december 2014 .

  Pressbilderna är här!

  Nu är pressbilderna för Ungdomen är deras sjukdom klara. Fotograf är Ola Kjelbye!

  Inlägget är från 2 december 2014 .

  "Genial mix av litteratur och scenkonst"

  Dagens Nyheter har utsett Mattias Andersson och Backa Teater till en av de viktigaste kulturhändelserna i Sverige de senaste 150 åren! Från och med den 6 december kan man rösta på vilka händelser/företeelser som ska ligga på topp 10!

  DN:s fina motivering:

  "Mattias Andersson, hyllad dramatiker och regissör, blev 2006 konstnärlig ledare för Backa teater i Göteborg. Där har han byggt vidare på ett storartat konstnärskap och sin unika estetik. I prisbeströdda föreställningar som "The mental states of Gothenburg", "The mental states of Sweden", "Brott och straff" och Strindbergs "Ett drömspel" har han undersökt vår tid med omfattande intervjuer som grund. Som ingen annan smälter han ihop stor litteratur och genial, djärv scenkonst med klarsynta samhällsanalyser och alla vi vanliga människors sköra, eländiga och himlastormande liv – till teaterupplevelser som hänför och förändrar oss."

  Överblick över scenen för Brott och straff, föreställning från 2006.

  Inlägget är från 26 november 2014 .

  Öppet rep med Backavänner

  Ikväll har vi haft en öppen repetition för Ungdomen är deras sjukdom! Under våra öppna repetitioner följer vi arbetet med föreställningen, och vi får se hur det går till bakom kulisserna.

  Idag pratade Anja Susa, regissör, Stefan Åkersson, dramaturg och Helga Bumsch, scenografi och kostym, om hur de gjort för att göra den österrikiska pjäsen Krankheit der Jugend som skrev på 20-talet till den bearbetade version, som är aktuell i ett Göteborg 2014, som vi försöker skapa på scen.

  De inbjudna var Backavänner och en skolklass från Donnergymnasiet. Vill du också vara med på öppna rep? Prenumerera på vårt nyhetsbrev, då blir du Backavän och får inbjudningar och information först av alla!

  Här kommer en bildbonanza från för-fikan vi hade i foajén.

  Inlägget är från 18 november 2014 .

  Första mask och kostym

  Nu har vi haft den första genomgången av mask och kostym på Ungdomen är deras sjukdom. Första genomgången är som ett avstamp, en möljlighet att se hur de olika kostymerna och maskdesignerna fungerar tillsammans på scen. Ibland ändras jättemycket efter det tillfället, ibland ändras nästan inget. Ofta är vissa personer i pjäsen klara medan andra behöver arbetas mer på.

  Helga Bumsch står för scenografi och kostym i Ungdomen är deras sjukdom, och det är Backa Teaters kostymmästare Helena Arvidsson som gör kostymerna tillsammans med Sara Lundgren.
  Maskdesignen gör Linda Boije af Gennäs och Josefin Ekerås.

  Mia, Ulf och Ylva i mask och kostym.Mia Ray, Ulf Rönnerstrand och Ylva Olaison spelar tre av de sju rollerna i Ungdomen är deras sjukdom.

  Överblick över scenen. Många människor som jobbar.

  Emelie har rött hår, uppsatt i en 50-talsaktig partyfrisyr. Har glittrliga, löst sittande kläder. Emelie Strömberg i glamourfrisyr och glittriga kläder.

  Kostymmästare Helena och Helga granskar Ylvas vita kavaj.Här ryker snart prislappen! Kostymmästare Helena Arvidsson och Helga Bumsch (och även Rasmus Lindgren) inspekterar Ylva Olaisons vita kavaj.

  Ramtin är klädd i platåskor, tajta svarta jeans, nätbrynja och slokhatt. Sitter på pappkartonger.
  Ramtin Parvaneh testar en av sina kostymer.

  Ramsus har en guldig kostym och vattenkammat hår. Rasmus Lindgren ska ha guldkostym och flip flop.

  Ramtin och Jonatan pratar på scen.
  Ramtin och Jonatan Rodriguez pratar på scen.

  Mia sitter bredbent i den gula soffan, tittar åt höger. Har en vit blus, mörkblå byxor med hög midja och kortklippt hår.Mia Ray i den gula soffan.

  Inlägget är från 17 november 2014 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20.