BACKABLOGGEN

Här får du hänga med bakom kulisserna, via loger, verkstäder och kontor ända in till teaterns hjärta, scengolvet. Hoppas att du gillar!

  Samlade recensionscitat

  För en vecka sedan var hela teatern mitt uppe i premiärfixandet, nerverna var på helspänn och förväntningarna höga. Nu, ett par dagar efter premiären av Ungdomen är deras sjukdom, har det kommit recensioner och kritikerna har mycket fint att säga om föreställningen.

  Både GP och Expressen trycker på hur viktig de tycker att den här föreställningen är just nu, ensemblen är imponerande och Anja Suša har levererat ytterligare en drabbande föreställning på Backa Teater.

  Nummer
  "Ensemblen spelar stort, med imponerande hög precision"
  "Skiktningen gör innehållet vasst och drabbande, precis som i Sušas lyckade uppsättning av 5boys.com på Backa härom året."

  Expressen
  "ensemblen gör det strålande"
  "vinterns mörkaste och viktigaste ungdomsföreställning"
  "Anja Sušas lysande regi"
  "föreställningen [skickar] en uppmaning åt oss att göra upp med vår smutsiga byk."

  GP
  "Backa Teaters djupt engagerade ensemble"
  "en av senhöstens mest intressanta föreställningar"

  Här kan du köpa biljetter till Ungdomen är deras sjukdom.

  Inlägget är från 11 december 2014 .

  VD:n bloggar

  En underbar premiär på Backa Teater i lördags - Ungdomen är deras sjukdom, baserad på en text av Ferdinand Bruckner och i regi av Anja Susa. Efter premiären hann jag med sista akten av sista föreställningen av I Annas garderob, av duon Bárány och Osten. Publiken på Götaplatsen stod upp och jublade när det var över. På fredag ny premiär av Tartuffe i regi av Tobias Theorell - en härlig teaterhöst för oss. Jag har hunnit möta några av våra internationella samarbetspartners, som Svenska Teatern i Helsingfors, med vilka vi har det gemensamma projektet Fosterlandet, premiär 20 februari, text av Lucas Svensson och regi Anna Takanen. Vårt europeiska projekt Prospero har lett till flera möten med våra partners på Schaubühne i Berlin och Théatre National de Bretagne i Rennes. Den tidigare konstnärlige ledaren Jasenko Selimovic sade en gång: Göteborg är som sämst när det vänder sig in mot sig själv. Därför vänder vi oss utåt, för impulserna, för syresättningen och för att det är så roligt.

  Vänliga hälsningar
  Björn Sandmark

  Inlägget är från 9 december 2014 .

  Pressbilderna är här!

  Nu är pressbilderna för Ungdomen är deras sjukdom klara. Fotograf är Ola Kjelbye!

  Inlägget är från 2 december 2014 .

  "Genial mix av litteratur och scenkonst"

  Dagens Nyheter har utsett Mattias Andersson och Backa Teater till en av de viktigaste kulturhändelserna i Sverige de senaste 150 åren! Från och med den 6 december kan man rösta på vilka händelser/företeelser som ska ligga på topp 10!

  DN:s fina motivering:

  "Mattias Andersson, hyllad dramatiker och regissör, blev 2006 konstnärlig ledare för Backa teater i Göteborg. Där har han byggt vidare på ett storartat konstnärskap och sin unika estetik. I prisbeströdda föreställningar som "The mental states of Gothenburg", "The mental states of Sweden", "Brott och straff" och Strindbergs "Ett drömspel" har han undersökt vår tid med omfattande intervjuer som grund. Som ingen annan smälter han ihop stor litteratur och genial, djärv scenkonst med klarsynta samhällsanalyser och alla vi vanliga människors sköra, eländiga och himlastormande liv – till teaterupplevelser som hänför och förändrar oss."

  Överblick över scenen för Brott och straff, föreställning från 2006.

  Inlägget är från 26 november 2014 .

  Öppet rep med Backavänner

  Ikväll har vi haft en öppen repetition för Ungdomen är deras sjukdom! Under våra öppna repetitioner följer vi arbetet med föreställningen, och vi får se hur det går till bakom kulisserna.

  Idag pratade Anja Susa, regissör, Stefan Åkersson, dramaturg och Helga Bumsch, scenografi och kostym, om hur de gjort för att göra den österrikiska pjäsen Krankheit der Jugend som skrev på 20-talet till den bearbetade version, som är aktuell i ett Göteborg 2014, som vi försöker skapa på scen.

  De inbjudna var Backavänner och en skolklass från Donnergymnasiet. Vill du också vara med på öppna rep? Prenumerera på vårt nyhetsbrev, då blir du Backavän och får inbjudningar och information först av alla!

  Här kommer en bildbonanza från för-fikan vi hade i foajén.

  Inlägget är från 18 november 2014 .

  Första mask och kostym

  Nu har vi haft den första genomgången av mask och kostym på Ungdomen är deras sjukdom. Första genomgången är som ett avstamp, en möljlighet att se hur de olika kostymerna och maskdesignerna fungerar tillsammans på scen. Ibland ändras jättemycket efter det tillfället, ibland ändras nästan inget. Ofta är vissa personer i pjäsen klara medan andra behöver arbetas mer på.

  Helga Bumsch står för scenografi och kostym i Ungdomen är deras sjukdom, och det är Backa Teaters kostymmästare Helena Arvidsson som gör kostymerna tillsammans med Sara Lundgren.
  Maskdesignen gör Linda Boije af Gennäs och Josefin Ekerås.

  Mia, Ulf och Ylva i mask och kostym.Mia Ray, Ulf Rönnerstrand och Ylva Olaison spelar tre av de sju rollerna i Ungdomen är deras sjukdom.

  Överblick över scenen. Många människor som jobbar.

  Emelie har rött hår, uppsatt i en 50-talsaktig partyfrisyr. Har glittrliga, löst sittande kläder. Emelie Strömberg i glamourfrisyr och glittriga kläder.

  Kostymmästare Helena och Helga granskar Ylvas vita kavaj.Här ryker snart prislappen! Kostymmästare Helena Arvidsson och Helga Bumsch (och även Rasmus Lindgren) inspekterar Ylva Olaisons vita kavaj.

  Ramtin är klädd i platåskor, tajta svarta jeans, nätbrynja och slokhatt. Sitter på pappkartonger.
  Ramtin Parvaneh testar en av sina kostymer.

  Ramsus har en guldig kostym och vattenkammat hår. Rasmus Lindgren ska ha guldkostym och flip flop.

  Ramtin och Jonatan pratar på scen.
  Ramtin och Jonatan Rodriguez pratar på scen.

  Mia sitter bredbent i den gula soffan, tittar åt höger. Har en vit blus, mörkblå byxor med hög midja och kortklippt hår.Mia Ray i den gula soffan.

  Inlägget är från 17 november 2014 .

  Sista Rött kort spelades i helgen

  "Leo" och Rasmus på pressbilder

  I helgen spelade vi de sista föreställningarna av Rött kort. Det har varit fullsatt, ja till och med överbokat på alla föreställningar. Tillslut satte vi ett par extra bänkar, men de blev också fullbokade så snabbt att vi inte ens hann sprida nyheten. En publiksuccé minst sagt!

  Recensenter och publik har hyllat föreställningen. Många som förr aldrig varit i närheten av den vardag som papperslösa barn lever i har fått en inblick i livet som gömd. En inblick som är både svår och oerhört viktig. "Leo" heter kanske inte just "Leo" men hans liv är högst verkligt och det finns många barn som lever liknande liv. Strategierna, rädslorna, "Leos" stora ansvarstagande sitt liv, sin familjs liv och deras framtid.
  Samtidigt är "Leo" en helt vanlig kille, en kul 11-åring som älskar fotboll och som också har en fin scennärvaro. Rött kort är en rolig, lättsam och allvarlig föreställning som vi helst hade visat för hela Sverige.

  I slutet av november spelar "Leo", Rasmus, America och Gabriela Rött kort på Stockholms Stadsteater. Kanske kommer Rött kort till fler städer och fler scener, men det är inte klart än. Teater är viktigt, men det är skola och fotbollsträningar också.

  "Leo" och Rasmus på pressbilder

  "Leo" ger Rasmus rött kort.

  Foto: Åsa Sjöström

  Inlägget är från 27 oktober 2014 .

  Ungdomen är deras sjukdom

  Nu är repetitionerna av Ungdomen är deras sjukdom igång! Den serbiska regissören Anja Suša är tillbaka på Backa Teater igen. Senast hon var här regisserade hon kritikerrosade och populära 5boys.com. Nu ska hon, tillsammans med scenograf och kostymör Helga Bumsch och musikkompositören Igor Gostuški som även var med och gjorde 5boys.com, göra föreställningen Ungdomen är deras sjukdom.

  Pjäsen skrevs av österrikaren Ferdinand Bruckner i slutet av 20-talet och kretsar kring en grupp läkarstudenter. De står varandra nära, men spelar ut varandra som brickor i ett spel, de använder varandra för egen vinning och bekräftelse. De är unga och bara en examen ifrån det välordnade liv de strävat mot – men kanske inte vill ha. Ungdomen är deras sjukdom och de gör vad de kan för att bli av med den.

  Ungdomen är deras sjukdom, eller som den heter på engelska; Pains of youth, eller på tyska; Krankheit der Jugend, är en pjäs som är populär runt om i Europa, men här i Sverige får vi sällan chans att se den. Från december kommer du kunna se vår bearbetning av föreställningen här på Backa Teater!

  I ensemblen finns Emelie Strömberg, Ulf Rönnerstrand, Rasmus Lindgren, Ylva Olaison, Mia Ray och Jonatan Rodriguez. Dessutom är musikerna Anders Blad, Daniel Ekborg och Bosse Stenholm med i pjäsen.

  ungdomen är deras sjukdom

  Inlägget är från 15 oktober 2014 .

  VD:n bloggar

  VD Björn Sandmark

  Sedan en dryg vecka är jag på plats som VD för Göteborgs Stadsteater. Redan nu kan jag konstatera att det är en underbar arbetsplats, både på Götaplatsen och Backa Teater på Lindholmen. Eftersom min första arbetsuppgift blivit att rekrytera en ny konstnärlig ledare till Götaplatsens scener, efter Anna Takanen som går vidare till nya spännande utmaningar på Stockholms Stadsteater, har jag omedelbart fått kontakt med många människor runt om i Teatersverige.

  Det finns en samstämmig bild att det är väldigt roligt att arbeta här.Teater, kanske mer än någon annan konstart, utspelar sig i nuet, i mötet mellan skådespelarna och publiken. Det är en del av den magi som utgjort konstformen sedan ett par tusen år. Det betyder samtidigt att den alltid skrivs i vatten och att man aldrig kan vila på gamla meriter.
  Vi som jobbar här får aldrig glömma det utan hjälpas åt att skapa den konstnärliga teater som alltid vill möta sin publik.

  Det är svårt att tänka sig en roligare uppgift!

  Med vänliga hälsningar

  Björn Sandmark

  Inlägget är från 14 oktober 2014 .

  Acts of Goodness på Dramaten

  Den 13 och 14 oktober får alla stockholmare chans att se Acts of Goodness på hemmaplan. Då gästspelar vi på Dramaten! På Stora scen dessutom. Det blir en kul utmaning att spela vår föreställning som onekligen är rätt avskalad rent scenografiskt i Dramatens guldsmyckade och pampiga teatersalong!

  Acts of Goodness är en del av Dramatens temadagar om solidaritet. Förutom föreställningen kommer bland annat serietecknaren Liv Strömquist och författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli spela in sin podd "En varg söker sin pod" där, och Tendens i P1 att spela in ett program om "Vad är en god gärning?" på plats. Innan Acts of Goodness kommer Dramatens dramaturg Irena Kraus att ha ett samtal med Mattias Andersson om arbetet med pjäsen.

  Än finns några biljetter kvar till måndagen den 13 oktober. Om du bor närmare Stockholm än Göteborg är det en superchans att få se Acts of Goodness.
  Om du däremot har närmare till Göteborg kan du se den hos oss på Backa Teater. I våras blev alla föreställningar helt utsålda, men den här hösten finns fortfarande biljetter kvar till kvällsföreställningarna. Passa på att se Acts of Goodness innan den slutar spela!

  Inlägget är från 6 oktober 2014 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20.