BACKABLOGGEN

Här får du hänga med bakom kulisserna, via loger, verkstäder och kontor ända in till teaterns hjärta, scengolvet. Hoppas att du gillar!

  Nedräkningen har börjat!

  Nu är det bara 10 dagar kvar till urpremiären av Parzival!
  Det är regissören Anders Paulin som för första gången jobbar på Backa Teater och gör en föreställning för ungdomar. Tidigare har han bland annat arbetat på ställen som Dramaten, Det konglige teater i Köpenhamn och Skogen i Göteborg.

  Anders facscineras av det vi inte kan förstå och Parzival blir ett scenkonstverk som utvecklas tillsammans med publiken. Texterna är skrivna av poeten Lina Ekdahl och musiken är skapad av The Marble Fauns. Det kommer att bli som att träda in i en ny värld, och precis som i ett tv-spel leder den till en annan och kanske till och med ytterligare en.

  Parzival är en formstark föreställning med spännande estetiska lösningar, mycket musik och speciella ljussättningar av Sutoda.

  Urpremiär den 27 september!

  ensemble i rött ljus

  Inlägget är från 17 september 2014 .

  Acts of Goodness inställd idag

  Tyvärr måste vi ställa in dagens föreställnign av Acts of Goodness pga sjukdom.

  Vi har kontaktat alla som köpt biljetter, men om du har några frågor ang biljetter och återköp - ring vår publikarbetare Josefin Solberg: 031 70 71 54.illustration för Acts of goodness

  Inlägget är från 16 september 2014 .

  Fina recensioner för Rött kort!

  Idag har man kunnat läsa recensioner av Rött kort i Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter och i teatertidningen Nummer. "Leo" gör en kanoninsats på sitt allra första jobb – som skådis på Backa Teater. Nummer gav Rött kort 4 av 5 i betyg!

  Ett par av recensionerna ligger på webben, läs GP:s recension här och Nummer.se.

  Recension i GP

  Här ovan är GP:s recension, och nedan är DN.

  Recension i DN

  Vi fick dessutom en väldigt värmade ord i vårt twitter-flöde. En av lärarna som tog med sina gymnasieelever på Rött kort tyckte att det var den starkaste teaterupplevelsen på länge.

  Omdöme på Twitter

  PS, Nummer.se skriver att Gabriela Pichler regisserar, att America Vera-Zavala har skrivit, och att Rasmus och Leo är skådespelare, men det är inte helt sant. De har alla fyra skapat föreställningen gemensamt och det är en viktig detalj.

  Inlägget är från 12 september 2014 .

  Bakom kulisserna på Parzival

  Den 27 september är det premiär för Parzival här på Backa Teater! Den populära poeten Lina Ekdahl har bearbetat medeltidsmyten om pojken som sökte efter sig själv och fann den heliga graalen. Anders Paulin regisserar för första gången för en ungdomspublik och det kommer bli en både musikspäckad och väldigt visuell föreställning.
  Göteborgsmusikerna The Marble Fauns har komponerat musiken och Sutoda står för ljus, kostym och scenografi.

  Parzival kommer bli väldigt cool och hitta många spännande sceniska lösningar. Kolla bara in regiassistenen Emelie Smeds bilder från en av repetitionerna!

  ljuskäglor på scen

  Skådespelare leker med ljus

  Ljuskäglor och silhuetter

  Inlägget är från 26 augusti 2014 .

  Höstsamling!

  Kön ringlande hela vägen ut på Götaplatsen när vi öppnade vi dörrarna till fredagens första höstsamling! Publiken vällde in och ungefär halvvägs in i showen där både vi på Backa Teater och Göteborgs stadsteater presenterar våra spelår var det vår tur.

  höstsamling alla samlade

  Rasmus Lindgren, Gabriela Pichler och America Vera-Zavala pratade om föreställnigne Rött kort och vi lyssnade på en ljudupptagning med "Leo".
  höstsamling rött kort

  Mattias berättade att Acts of Goodness har nypremiär den 13 september och delar av ensemblen – bland annat det nya tillskottet Karin De Frumerie – var med på scen.

  I december kommer regissören Anja Suša tillbaka till Backa Teater. Senast hon var hos oss gjorde hon 5boys.com och i december blir det premiär för Ungdomen är deras sjukdom.
  Ylva Oaison,Mia Ray, Emelie Strömberg, Ramtin Parvaneh och Ulf Rönnerstrand läste en scen ur den nya svenska översättningen av pjäsen.

  Höstsamling ungdomen är deras sjukdom

  Parzival-gänget avslutade med musik som The marble fauns komponerat. Uppbackade av Backas grymma musiker sjön Ylva Olaisson, Ramtin Parvaneh, Emelie Strömberg och Ulf Rönnerstrand, Mia Ray en låt ur föreställningen.

  Sång från parzival

  Sång från Parzival

  Foto: Jonas Kündig

  Inlägget är från 15 augusti 2014 .

  Välkommen på höstsamling 15/8!

  På fredag den 15 augusti är det äntligen dags för vår årliga höstsamlig igen! Då presenterar vi tillsammans med Göteborgs Stadsteater hela det nya spelåret! Vi visar upp och berättar om alla kommande pjäser.

  Själva höstsamlingen är på Stadsteatern på Götaplatsen vid två tider, klockan 13 och klockan 17. Det är ingen föranmälan, inga biljetter och inträdet är gratis. Alla är välkomna! Det brukar bli helt fullt så kom i tid. Insläpp 10 minuter innan.

  Här är en bild från förra årets höstsamling när Mattias Andersson berättar om Acts of Goodness. I bakgrunden syns 7-årsbilderna från 2556 Dagar.

  Höstsamling 2013

  Inlägget är från 11 augusti 2014 .

  Se Utopia när som helst!

  Förra året visades tv-versionen av föreställningen Utopia 2012 på SVT. Nu har vi lagt upp filmatiseringen på internet så att alla kan se den när som helst! Så deppa inte för att teatern är stängd - sommaren är räddad!

  Inlägget är från 19 juni 2014 .

  Acts of Goodness till Dramaten

  I oktober gästspelar vi Acts of Goodness på Dramaten i Stockholm! De har temadagar om solidaritet den 13-14 oktober och det ska bli väldigt inspirerande och roligt att spela vår föreställning på Sveriges nationalscen. Första dagen spelas Acts of Goodness på kvällen och dagen efter kör vi för skolor!

  Biljetterna släpps hos Dramaten idag kl 12, var på hugget alla permanenta eller tillfälliga stockholmare!

  karaktär ur pjäs ligger på golvet

  Inlägget är från 12 juni 2014 .

  Ulla Kassius vinner hederspris

  Scenografen Ulla Kassius som just nu är aktuell med Acts of Goodness har tilldelats Stockholms Stads hederspris! I motiveringen kallas hon för drottning och vi kan inte annat än hålla med – Ulla du är kungligt bra! Grattis!

  Motivering: I begynnelsen var scenrummet, ett eget teateruniversum som rymmer såväl nutid som förflutet och framtid. Ett rike där scenografen Ulla Kassius är drottningen som skapar förutsättningar och en plats för de andra scenkonstnärerna att verka i.

  Ulla Kassius har hyllats tidigare för sin scendesign, bland annat på den internationella utställningen World Stage Design 2013 där hon fick pris i den prestigefulla kategorin Exceptional Achievement Across All Categories.

  I höst är Ulla aktuell med scenografin till Flotten, Hemmet, Sandlådan 2014 som Mattias Andersson säter upp på Göteborgs Stadsteater. Samtidigt fortsätter acts of goodness att spelas här på Backa Teater. Det finns alltså all möjlighet i världen att få avnjuta drottning Ullas teateruniversum!

  ulla!

  Foto: Ola Kjelbye

  Inlägget är från 5 juni 2014 .

  Superstart för Störtar fram ur

  I lördags hade vi vårens sista premiär här på Backa Teater! Bakom kulisserna var det precis som det ska vara på en premiär, en massa nerver innan som sedan fokuserades rakt in i föreställningen! Det var första gången som ensemblen mötte publiken, och för många i gruppen var det deras första premiär någonsin.

  Störtar fram ur har hyllats på sociala medier av personer som var med på premiären. Bland annat har det sagt att Störtar fram ur är det mest äkta som går att se på en scen just nu.

  Vi spelar föreställningen måndag, tisdag och onsdag klockan 19.00. Det är fullbokat, men om du är sugen på att se är det värt att chansa. Kom till foajén och ställ dig i kö! Ibland är det några som inte dyker upp och ofta så går det att ordna plats.

  bild ur föreställningnen

  bild ur föreställningnen

  bild ur föreställningnen

  bild ur föreställningnen

  bild ur föreställningnen

  Foto: Jonas Kündig

  Inlägget är från 26 maj 2014 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19.