BACKABLOGGEN

Här får du hänga med bakom kulisserna, via loger, verkstäder och kontor ända in till teaterns hjärta, scengolvet. Hoppas att du gillar!

  Öppet rep med Backavänner

  Ikväll har vi haft en öppen repetition för Ungdomen är deras sjukdom! Under våra öppna repetitioner följer vi arbetet med föreställningen, och vi får se hur det går till bakom kulisserna.

  Idag pratade Anja Susa, regissör, Stefan Åkersson, dramaturg och Helga Bumsch, scenografi och kostym, om hur de gjort för att göra den österrikiska pjäsen Krankheit der Jugend som skrev på 20-talet till den bearbetade version, som är aktuell i ett Göteborg 2014, som vi försöker skapa på scen.

  De inbjudna var Backavänner och en skolklass från Donnergymnasiet. Vill du också vara med på öppna rep? Prenumerera på vårt nyhetsbrev, då blir du Backavän och får inbjudningar och information först av alla!

  Här kommer en bildbonanza från för-fikan vi hade i foajén.

  Inlägget är från 18 november 2014 .

  Första mask och kostym

  Nu har vi haft den första genomgången av mask och kostym på Ungdomen är deras sjukdom. Första genomgången är som ett avstamp, en möljlighet att se hur de olika kostymerna och maskdesignerna fungerar tillsammans på scen. Ibland ändras jättemycket efter det tillfället, ibland ändras nästan inget. Ofta är vissa personer i pjäsen klara medan andra behöver arbetas mer på.

  Helga Bumsch står för scenografi och kostym i Ungdomen är deras sjukdom, och det är Backa Teaters kostymmästare Helena Arvidsson som gör kostymerna tillsammans med Sara Lundgren.
  Maskdesignen gör Linda Boije af Gennäs och Josefin Ekerås.

  Mia, Ulf och Ylva i mask och kostym.Mia Ray, Ulf Rönnerstrand och Ylva Olaison spelar tre av de sju rollerna i Ungdomen är deras sjukdom.

  Överblick över scenen. Många människor som jobbar.

  Emelie har rött hår, uppsatt i en 50-talsaktig partyfrisyr. Har glittrliga, löst sittande kläder. Emelie Strömberg i glamourfrisyr och glittriga kläder.

  Kostymmästare Helena och Helga granskar Ylvas vita kavaj.Här ryker snart prislappen! Kostymmästare Helena Arvidsson och Helga Bumsch (och även Rasmus Lindgren) inspekterar Ylva Olaisons vita kavaj.

  Ramtin är klädd i platåskor, tajta svarta jeans, nätbrynja och slokhatt. Sitter på pappkartonger.
  Ramtin Parvaneh testar en av sina kostymer.

  Ramsus har en guldig kostym och vattenkammat hår. Rasmus Lindgren ska ha guldkostym och flip flop.

  Ramtin och Jonatan pratar på scen.
  Ramtin och Jonatan Rodriguez pratar på scen.

  Mia sitter bredbent i den gula soffan, tittar åt höger. Har en vit blus, mörkblå byxor med hög midja och kortklippt hår.Mia Ray i den gula soffan.

  Inlägget är från 17 november 2014 .

  Sista Rött kort spelades i helgen

  "Leo" och Rasmus på pressbilder

  I helgen spelade vi de sista föreställningarna av Rött kort. Det har varit fullsatt, ja till och med överbokat på alla föreställningar. Tillslut satte vi ett par extra bänkar, men de blev också fullbokade så snabbt att vi inte ens hann sprida nyheten. En publiksuccé minst sagt!

  Recensenter och publik har hyllat föreställningen. Många som förr aldrig varit i närheten av den vardag som papperslösa barn lever i har fått en inblick i livet som gömd. En inblick som är både svår och oerhört viktig. "Leo" heter kanske inte just "Leo" men hans liv är högst verkligt och det finns många barn som lever liknande liv. Strategierna, rädslorna, "Leos" stora ansvarstagande sitt liv, sin familjs liv och deras framtid.
  Samtidigt är "Leo" en helt vanlig kille, en kul 11-åring som älskar fotboll och som också har en fin scennärvaro. Rött kort är en rolig, lättsam och allvarlig föreställning som vi helst hade visat för hela Sverige.

  I slutet av november spelar "Leo", Rasmus, America och Gabriela Rött kort på Stockholms Stadsteater. Kanske kommer Rött kort till fler städer och fler scener, men det är inte klart än. Teater är viktigt, men det är skola och fotbollsträningar också.

  "Leo" och Rasmus på pressbilder

  "Leo" ger Rasmus rött kort.

  Foto: Åsa Sjöström

  Inlägget är från 27 oktober 2014 .

  Ungdomen är deras sjukdom

  Nu är repetitionerna av Ungdomen är deras sjukdom igång! Den serbiska regissören Anja Suša är tillbaka på Backa Teater igen. Senast hon var här regisserade hon kritikerrosade och populära 5boys.com. Nu ska hon, tillsammans med scenograf och kostymör Helga Bumsch och musikkompositören Igor Gostuški som även var med och gjorde 5boys.com, göra föreställningen Ungdomen är deras sjukdom.

  Pjäsen skrevs av österrikaren Ferdinand Bruckner i slutet av 20-talet och kretsar kring en grupp läkarstudenter. De står varandra nära, men spelar ut varandra som brickor i ett spel, de använder varandra för egen vinning och bekräftelse. De är unga och bara en examen ifrån det välordnade liv de strävat mot – men kanske inte vill ha. Ungdomen är deras sjukdom och de gör vad de kan för att bli av med den.

  Ungdomen är deras sjukdom, eller som den heter på engelska; Pains of youth, eller på tyska; Krankheit der Jugend, är en pjäs som är populär runt om i Europa, men här i Sverige får vi sällan chans att se den. Från december kommer du kunna se vår bearbetning av föreställningen här på Backa Teater!

  I ensemblen finns Emelie Strömberg, Ulf Rönnerstrand, Rasmus Lindgren, Ylva Olaison, Mia Ray och Jonatan Rodriguez. Dessutom är musikerna Anders Blad, Daniel Ekborg och Bosse Stenholm med i pjäsen.

  ungdomen är deras sjukdom

  Inlägget är från 15 oktober 2014 .

  VD:n bloggar

  VD Björn Sandmark

  Sedan en dryg vecka är jag på plats som VD för Göteborgs Stadsteater. Redan nu kan jag konstatera att det är en underbar arbetsplats, både på Götaplatsen och Backa Teater på Lindholmen. Eftersom min första arbetsuppgift blivit att rekrytera en ny konstnärlig ledare till Götaplatsens scener, efter Anna Takanen som går vidare till nya spännande utmaningar på Stockholms Stadsteater, har jag omedelbart fått kontakt med många människor runt om i Teatersverige.

  Det finns en samstämmig bild att det är väldigt roligt att arbeta här.Teater, kanske mer än någon annan konstart, utspelar sig i nuet, i mötet mellan skådespelarna och publiken. Det är en del av den magi som utgjort konstformen sedan ett par tusen år. Det betyder samtidigt att den alltid skrivs i vatten och att man aldrig kan vila på gamla meriter.
  Vi som jobbar här får aldrig glömma det utan hjälpas åt att skapa den konstnärliga teater som alltid vill möta sin publik.

  Det är svårt att tänka sig en roligare uppgift!

  Med vänliga hälsningar

  Björn Sandmark

  Inlägget är från 14 oktober 2014 .

  Acts of Goodness på Dramaten

  Den 13 och 14 oktober får alla stockholmare chans att se Acts of Goodness på hemmaplan. Då gästspelar vi på Dramaten! På Stora scen dessutom. Det blir en kul utmaning att spela vår föreställning som onekligen är rätt avskalad rent scenografiskt i Dramatens guldsmyckade och pampiga teatersalong!

  Acts of Goodness är en del av Dramatens temadagar om solidaritet. Förutom föreställningen kommer bland annat serietecknaren Liv Strömquist och författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli spela in sin podd "En varg söker sin pod" där, och Tendens i P1 att spela in ett program om "Vad är en god gärning?" på plats. Innan Acts of Goodness kommer Dramatens dramaturg Irena Kraus att ha ett samtal med Mattias Andersson om arbetet med pjäsen.

  Än finns några biljetter kvar till måndagen den 13 oktober. Om du bor närmare Stockholm än Göteborg är det en superchans att få se Acts of Goodness.
  Om du däremot har närmare till Göteborg kan du se den hos oss på Backa Teater. I våras blev alla föreställningar helt utsålda, men den här hösten finns fortfarande biljetter kvar till kvällsföreställningarna. Passa på att se Acts of Goodness innan den slutar spela!

  Inlägget är från 6 oktober 2014 .

  Strålande recensioner för Parzival!

  Det har gått ett par dagar sedan urpremiären av Parzival och finns nu flera recensioner att läsa. Och kritikerna gillar den!

  "en förförisk uppvisning i scenmagi" Expressen
  "wowläge" Aftonbladet
  "en både smart och charmigt oängslig föreställning" Göteborgs-Posten
  "Paulins briljant exakta uppsättning" Expressen
  "ett stämningsfullt poetiskt rum" Borås Tidning
  "så kompromisslöst avskalad och immun mot utvikningar att man häpnar" Aftonbladet

  Fixa dina biljetter till Parzival! Dagföreställningarna är i stort sett utsålda, men än finns biljetter till kvällsföreställningarna.

  Inlägget är från 1 oktober 2014 .

  Urpremiär idag!

  Höstens stora premiär på Backa Teater är Parzival. Det är bara 30 minuter kvar till urpremiären av Lina Ekdahls pjäs som regisserats och bearbetats av Anders Paulin!

  Här är pressbilderna som Ola Kjelbye har tagit! Kollaget på den nedersta bilden blev tyvärr tråkigt beskuret, kolla in de obeskurna bilderna på vår sida för pressen.

  Inlägget är från 27 september 2014 .

  Backa på BITEF

  Just nu är Backa Teater på teaterfestivalen BITEF i Belgrad. Det är en stor internationell festival som lockar teatrar från hela Europa. På måndagen höll Erika Isaksson ett föredrag om vår teater och om hur vi arbetar med barn- och ungdomsföreställningar. Idag, på tisdagen den 23 september, ska vi spela Acts of Goodness och det ska bli spännande att se hur en internationell publik tar emot föreställningen!

  Skådespelaren Daniel Fukamachi Regnfors har skickat bilder från Belgrad

  stolar på scen

  Acts of Goodness-scenen är uppbyggd, men hur ska stolarna stå egentligen?

  utsikt

  Mattias Andersson, Lisa Nowotny och Ove Wolf beundrar utsikten.

  smygbild

  En smygbild från Krzysztof Warlikowskis föreställning "(A)polonia".

  utekväll

  Wanja Johansson Fernandes, Kritan Nylander, Lisa Nowotny och Mattias Andersson på väg ut i Belgrad-kvällen.

  Fler bilder hittar du på vår Facebook!

  Inlägget är från 23 september 2014 .

  Nedräkningen har börjat!

  Nu är det bara 10 dagar kvar till urpremiären av Parzival!
  Det är regissören Anders Paulin som för första gången jobbar på Backa Teater och gör en föreställning för ungdomar. Tidigare har han bland annat arbetat på ställen som Dramaten, Det konglige teater i Köpenhamn och Skogen i Göteborg.

  Anders facscineras av det vi inte kan förstå och Parzival blir ett scenkonstverk som utvecklas tillsammans med publiken. Texterna är skrivna av poeten Lina Ekdahl och musiken är skapad av The Marble Fauns. Det kommer att bli som att träda in i en ny värld, och precis som i ett tv-spel leder den till en annan och kanske till och med ytterligare en.

  Parzival är en formstark föreställning med spännande estetiska lösningar, mycket musik och speciella ljussättningar av Sutoda.

  Urpremiär den 27 september!

  ensemble i rött ljus

  Inlägget är från 17 september 2014 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20.