BACKABLOGGEN

Här får du hänga med bakom kulisserna, via loger, verkstäder och kontor ända in till teaterns hjärta, scengolvet. Hoppas att du gillar!

  Höstsamling!

  Kön ringlande hela vägen ut på Götaplatsen när vi öppnade vi dörrarna till fredagens första höstsamling! Publiken vällde in och ungefär halvvägs in i showen där både vi på Backa Teater och Göteborgs stadsteater presenterar våra spelår var det vår tur.

  höstsamling alla samlade

  Rasmus Lindgren, Gabriela Pichler och America Vera-Zavala pratade om föreställnigne Rött kort och vi lyssnade på en ljudupptagning med "Leo".
  höstsamling rött kort

  Mattias berättade att Acts of Goodness har nypremiär den 13 september och delar av ensemblen – bland annat det nya tillskottet Karin De Frumerie – var med på scen.

  I december kommer regissören Anja Suša tillbaka till Backa Teater. Senast hon var hos oss gjorde hon 5boys.com och i december blir det premiär för Ungdomen är deras sjukdom.
  Ylva Oaison,Mia Ray, Emelie Strömberg, Ramtin Parvaneh och Ulf Rönnerstrand läste en scen ur den nya svenska översättningen av pjäsen.

  Höstsamling ungdomen är deras sjukdom

  Parzival-gänget avslutade med musik som The marble fauns komponerat. Uppbackade av Backas grymma musiker sjön Ylva Olaisson, Ramtin Parvaneh, Emelie Strömberg och Ulf Rönnerstrand, Mia Ray en låt ur föreställningen.

  Sång från parzival

  Sång från Parzival

  Foto: Jonas Kündig

  Inlägget är från 15 augusti 2014 .

  Välkommen på höstsamling 15/8!

  På fredag den 15 augusti är det äntligen dags för vår årliga höstsamlig igen! Då presenterar vi tillsammans med Göteborgs Stadsteater hela det nya spelåret! Vi visar upp och berättar om alla kommande pjäser.

  Själva höstsamlingen är på Stadsteatern på Götaplatsen vid två tider, klockan 13 och klockan 17. Det är ingen föranmälan, inga biljetter och inträdet är gratis. Alla är välkomna! Det brukar bli helt fullt så kom i tid. Insläpp 10 minuter innan.

  Här är en bild från förra årets höstsamling när Mattias Andersson berättar om Acts of Goodness. I bakgrunden syns 7-årsbilderna från 2556 Dagar.

  Höstsamling 2013

  Inlägget är från 11 augusti 2014 .

  Se Utopia när som helst!

  Förra året visades tv-versionen av föreställningen Utopia 2012 på SVT. Nu har vi lagt upp filmatiseringen på internet så att alla kan se den när som helst! Så deppa inte för att teatern är stängd - sommaren är räddad!

  Inlägget är från 19 juni 2014 .

  Acts of Goodness till Dramaten

  I oktober gästspelar vi Acts of Goodness på Dramaten i Stockholm! De har temadagar om solidaritet den 13-14 oktober och det ska bli väldigt inspirerande och roligt att spela vår föreställning på Sveriges nationalscen. Första dagen spelas Acts of Goodness på kvällen och dagen efter kör vi för skolor!

  Biljetterna släpps hos Dramaten idag kl 12, var på hugget alla permanenta eller tillfälliga stockholmare!

  karaktär ur pjäs ligger på golvet

  Inlägget är från 12 juni 2014 .

  Ulla Kassius vinner hederspris

  Scenografen Ulla Kassius som just nu är aktuell med Acts of Goodness har tilldelats Stockholms Stads hederspris! I motiveringen kallas hon för drottning och vi kan inte annat än hålla med – Ulla du är kungligt bra! Grattis!

  Motivering: I begynnelsen var scenrummet, ett eget teateruniversum som rymmer såväl nutid som förflutet och framtid. Ett rike där scenografen Ulla Kassius är drottningen som skapar förutsättningar och en plats för de andra scenkonstnärerna att verka i.

  Ulla Kassius har hyllats tidigare för sin scendesign, bland annat på den internationella utställningen World Stage Design 2013 där hon fick pris i den prestigefulla kategorin Exceptional Achievement Across All Categories.

  I höst är Ulla aktuell med scenografin till Flotten, Hemmet, Sandlådan 2014 som Mattias Andersson säter upp på Göteborgs Stadsteater. Samtidigt fortsätter acts of goodness att spelas här på Backa Teater. Det finns alltså all möjlighet i världen att få avnjuta drottning Ullas teateruniversum!

  ulla!

  Foto: Ola Kjelbye

  Inlägget är från 5 juni 2014 .

  Superstart för Störtar fram ur

  I lördags hade vi vårens sista premiär här på Backa Teater! Bakom kulisserna var det precis som det ska vara på en premiär, en massa nerver innan som sedan fokuserades rakt in i föreställningen! Det var första gången som ensemblen mötte publiken, och för många i gruppen var det deras första premiär någonsin.

  Störtar fram ur har hyllats på sociala medier av personer som var med på premiären. Bland annat har det sagt att Störtar fram ur är det mest äkta som går att se på en scen just nu.

  Vi spelar föreställningen måndag, tisdag och onsdag klockan 19.00. Det är fullbokat, men om du är sugen på att se är det värt att chansa. Kom till foajén och ställ dig i kö! Ibland är det några som inte dyker upp och ofta så går det att ordna plats.

  bild ur föreställningnen

  bild ur föreställningnen

  bild ur föreställningnen

  bild ur föreställningnen

  bild ur föreställningnen

  Foto: Jonas Kündig

  Inlägget är från 26 maj 2014 .

  Gunilla Johansson får stipendium

  Fantastiska Gunilla Johansson har fått Göteborgs Stads Kulturstipendium 2014! Stipendiet är på 30 000 kronor och delas ut till aktiva konstnärer och kulturarbetare som är folkbokförda i Göteborg. grattis Gunilla och grymt bra jobbat!

  Juryns motivering lyder: "Gunilla Johansson tillhör Backa Teater sedan 1993 och har haft ledande roller i föreställningarna "Cabaret", Romeo och Julia" och "5 Boys.com." Sedan 2006 har hon även regisserat på Backateatern men också på andra scener. Gunilla Johansson har stor del i det teamwork som gjort Backa Teater till en av landets ledande scener med ett framgångsrikt publikarbete och social integration i segregationens tid."

  gunilla

  Foto: Ola Kjelbye

  Inlägget är från 23 maj 2014 .

  Här är Störtar fram ur-ensemblen!

  På lördag den 24 maj har vi vårens sista premiär här på Backa Teater! Det är vår ungdomsgrupp som under ledning av Rasmus Lindgren sätter upp föreställningen Störtar fram ur. Det är fri entre och barna ynka fyra föreställningar. Två av dem är redan slutsålda, så passa på att boka in dig om du är nyfiken på föreställningen!

  Här är alla medverkade i pjäsen. Ungdomar från hela Göteborg som nu tar över Backa Teaters scen! Fotona är tagna av Kjell Wilhelmsen och Jonas Kündig.

  kollage

  Sabina Krasniqi, 22 år.
  Bor: i Bergsjön, Göteborg
  Gör: Jobbar som projekt ansvarig/ledare för ett nystartat teaterprojekt i Lövgärdet Teatererfarenhet: har spelat en föreställning som heter Skam på Pustervik, spelat en annan som heter Trotagningar på Storan. Sen hade jag ett gäng tjejer i 10-12 års åldern som jag hade teater med två gånger i veckan i Lövgärdet för två år sedan. Dom hade sen en liten föreställning "skräcken från Angered" som dom spelade på torget.
  Favoritdel i Störtar fram ur: Jättesvårt att välja, allt är så bra och kul! Men om man ser till helheten så älskar jag hur nära och stöttande gruppen är i de olika scenerna. Man känner hela tiden allas närvaro.

  Alexander Gustavsson, 16 år
  Bor: Tjörn
  Gör: pluggar estet/teater första året på Schillerska Gymnasiet.
  Teatererfarenhet: Började väl med teater när jag var runt 10-11 år, det fanns en teatergrupp där jag bodde så jag började i den. Hållit på med olika teater och filmprojekt lite här och där. Nu pluggar jag teater på gymnasiet!
  Favoritdel i Störtar Fram Ur: Svårt att säga, finns så många fina och häftiga ögonblick som jag älskar! Jag gillar början väldigt, väldigt mycket.

  Sepideh Khodarahmi, 21 år
  Bor
  : Nyss flyttat till Stockholm
  Gör: pluggar konst och hantverk på folkhögskola
  Teatererfarenhet: ingen!
  Favoritdel i Störtar fram ur: kvinnlig aggression, klassrumsbråk mellan Antigone och Ismene

  Julia Wiel Fredén, 25 år.
  Bor: Göteborg, Kålltorp
  Gör: pluggar på GU(kulturvetare), jobbar som musiker
  Teatererfarenhet: 4 års musikteater-utbildning
  Favoritdel i Störtar fram ur: Den kvinnlig motståndskraften som genomsyrar stora delar av föreställningen.

  Didrik Fransson, 18 år
  Bor: Linnéstaden, Göteborg
  Gör: 2:a året på Gymnasiet
  Teatererfarenhet: Jag går teater linjen på gymnasiet, men inget annat än det.
  Favoritdel i Störtar fram ur: Vet inte riktigt, jag gillar det mesta. Helheten är det jag gillar mest att få jobba med så fina och snälla människor med något jag älskar att göra.

  Tame Wolday, 19 år
  Bor
  : Hisings Backa
  Gör: Går sista året på gymnasiet
  Teatererfarenhet: Jag var med i Run for your life på Backa Teater, har även spelat i en film som heter Genväg.
  Favoritdel i Störtar fram ur: Min favoritscen är grekbröderna. Jag tror att den heter så.

  Mia Saarinen, 18 år.
  Bor: Borås
  Gör: Pluggar sista året på gymnasiet, en samhällslinje med inriktning på beteendevetenskap. Studenten är inom räckhåll vilket känns sjukt gött!!!
  Favoritdel i Störtar: Jag har nyligen kommit in i gruppen igen. Det som har varit roligast hittills är när vi hade workshop med Tove och "skakade". Till en början kändes det väldigt underligt och pinsamt. Det släppte dock efter tag och man kom in i det. Det hela handlar om att undersöka sin kropp och vad man kan använda den till! Mycket mer vet jag inte om Störtar än men detta är någonting sjukt bra vi har på g!! Grymt fint grupp att jobba i och ser verkligen fram emot det vi har på gång.

  Jonas Lal, 23 år
  Bor: i Stenungssund
  Teatererfarenhet: Jag spelade lite teater i mitt land men jag började seriöst i höst 2013 i Backa Teater....
  Favoritdel i Störtar fram ur: Jag gillar alla delar i föreställnignen, men jag gillar mest när Julia spelar sin monolog.

  Senait Habtom, 19 år
  Gör: Går sista året på gymnasiet. Studenten, here I come!
  Teatererfarenhet: Sommaren 2011 gick jag på teaterkollo i Haga. Andra året på gymnasiet läste jag en teaterkurs.
  Favoritdel i Störtar fram ur: wow. Finns massa delar ur pjäsen som jag gillar, men en scen som har fångat mitt hjärta är nog "Lady Macbeth" scenen. Så himla spännande!

  Ludvig Turegård, 25 år
  Bor: Landala
  Gör: Fritidsledare och 3D -grafiker
  Teatererfarenhet: Jag var med i Run for your life på Backa teater, har även gått skådeseplarlinjen på Nordiska folkhögskolan och har spelat teater i några år.
  Favoritdel i Störtar fram ur: Festscenen

  Inlägget är från 21 maj 2014 .

  Festivaltider!

  De senaste två veckorna har varit festivalspäckade! Förra veckan deltog vi i Bibu, scenkonstbiennalen för barn och unga, med uppsättningar från förra spelåret. Krimradio spelades igen och vi visade filmversionen av Utopia.

  krimradio

  Här är Krimgänget som förbereder sig inför första föreställningen.
  Det är härligt att det är så tydligt att man når ännu fler, en ny publik, vid sådana här tillfällen. Krimradio är en föreställning med tre kvinnor som berättar som sina liv. De har missbrukat droger, de har suttit i fängelse, men de vill ha ett annat liv. Men hur kommer man tillbaka i ett samhälle som dömer en som narkoman och kriminell? Sydsvenskan knockades av föreställningen och skrev fint om hur bra scenkonst kan vara – och bör vara kan man tänka sig.

  ulla på bibu
  Ulla Kassius på Bibu.

  samtal på bibu
  Samtal på Bibu.

  ulla på bibu
  Ulla Kassius berättar om scenografin till Utopia 2012.

  Vi deltog i seminarier och samtal, men samtidigt som Bibu i Helsingborg höll på började den internationella dans- och teaterfestivalen på vår hemmaplan i Göteborg!

  Vårens sista Acts of Goodness ingick i festivalschemat och vi toppade den med ett samtal mellan scenografen Ulla Kassius, regissören Mattias Andersson och dramaturgen Stefan Åkesson.

  kretakör på backa

  Dessutom var den ungerska teatergruppen Kretakör hos oss och hade en workshop om politik och demokrati tillsammans med ett gäng svenska ungdomar. Allt eftersom Ungern har blivit mer högernationalistiskt styrt har Kretakör blivit allt mer politiska. Detta har dock lett till att de inte får ekonomiskt stöd och är bannlysta av regeringen.

  I dessa fullspäckade veckor var Mattias Andersson även med i ett samtal om Den goda konstnären.

  samtal

  Idag är sista dagen för Dans och teaterfestivalen – men teatersäsongen är inte slut för det. På lördag har vi nästa premiär! Störtar fram ur spelas endast vid fyra tillfällen och det är fri entré. Kom du med!

  Inlägget är från 20 maj 2014 .

  Biljettsläpp för höstens Acts of Goodness

  Idag den 13 maj släpper vi biljetterna till några av höstens kvällsföreställningar av Acts of Goodness. Vårsäsongen är slutsåld och publiktrycket har varit fantastiskt. I höst fortsätter vi spela Acts of Goodness och från och med idag har du alltså en ny chans att fixa biljetter!


  Inlägget är från 13 maj 2014 .

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18.