Bild Skuggorna av Mart

Skuggorna av Mart på Bokmässan

Under bokmässan erbjuder Backa Teater besökare och bransch att se kritikersuccén Skuggorna av Mart till specialpris. Skuggorna av Mart är en nyskriven pjäs av Mattias Andersson starkt insprierad av Stig Dagermans Skuggan av Mart. Vi arrangerar också seminariet "I skuggan av samtiden" med Lo Dagerman, Mattias Andersson, Johan Hilton m.fl.

Specialpris till föreställningarna 28/9 18.00 eller 29/9 19.00 på Backa Teater
Vuxen 200 kr/st inkl föreställningsprogram (ordinarie 250 kr)
Ung vuxen (upp till 25 år) 100 kr/st inkl föreställningsprogram (ordinarie 230 kr)
Boka här

Seminarium på Bokmässan "I Skuggan av samtiden"
Torsdag 27/9 kl 17.00 - 17.45, Scen G4
Moderator: Johan Hilton
Med: Lo Dagerman, Mattias Andersson m.fl.
Läs mer om seminariet

Det här är en stor och vacker triumf för Backa Teater.

Anderssons nyskrivna tolkning är inte bara en lyckad bearbetning av Dagerman, den är en pjäs som står på egna ben. Även om den centrala frågeställningen kommer från Dagerman har den fått ny kraft och aktualitet.

Skoningslöst drabbande /.../ ett brännande inlägg

Med sin intelligenta, väl tillslipade och precist regisserade nyversion Skuggorna av Mart visar Andersson med briljans att föraktet för svaghet och idealisering av förmenta hjältar inte bara var ett problem för efterkrigstiden, utan att det i allra högsta grad också är en fråga för vår individualistiska, framgångsdyrkande samtid.

Det är inte många gånger man får se något så starkt uppfordrande, så genomarbetat i spel och rörelser och så groteskt dråpligt i en familjs lögnfabrik under högtryck.

Samtliga är spelade med perfekt tonträff och rymmer inom sig både en mycket vanlig ensam människa, och ett potentiellt monster

Anderssons lekfulla helhetsgrepp står inte i vägen för gripande berättande och fängslande konflikter i de enskilda scenerna.

Det är väldigt drabbande och bra, även för oss som slutat skolan för länge sedan.